ING en staatsbank ABN Amro ontwijken de belasting
De twee Nederlandse banken hebben voor klanten tientallen vennootschappen geregistreerd op onder meer de Britse Maagdeneilanden en de Cookeilanden. Met dergelijke constructies worden hogere belastingen in het land van herkomst ontlopen.
ING en ABN Amro zeggen tegen Trouw dat ze nooit hebben meegewerkt aan belastingontduiking. Ook 'voldoen de vennootschappen altijd aan lokale en internationale wetgeving', aldus ABN Amro.
Vertel nu eens iets nieuws. Dit weten we toch allang. De vraag is echter, wat gaan we er aan doen. En dan bedoel ik voor alle multinationals. Het antwoord ligt in Brussel. Belastingheffing centraal geregeld in de EU. Dus voor alle bedrijven en burgers in de EU hetzelfde. Gaat een bedrijf of burger toch haar of zijn geld ergens anders parkeren, dan komt de Europese fiod op bezoek en kan in ieder geval het bedrijf zijn deuren sluiten en heeft geen recht meer om binnen de EU iets te verkopen. Simpel toch!
Helemaal mee eens..
(in antwoord op Edwin67veen)Fiscale unie dus.
Op BTW-vlak is dat grotendeels al gebeurd. Voor de rest (IB, winst, etc.) valt er inderdaad nog veel te winnen.
Maar dat wil de overgrote meerderheid van de (m.n. Noord-Europese) bevolking nu juist niet. Die wil af van Brussel en daarmee ook verdergaande fiscale harmonisering in Europa. En zolang er (grote) verschillen bestaan in fiscale wet- en regelgeving, zullen bedrijven altijd de weg van de minste weerstand (belasting) zoeken.
(in antwoord op Edwin67veen)En wat is het ptobleem? In Nederland zijn toch ook brievenbus bedrijven welkom?
Precies, die ‘fijne’ voc mentaliteit om desnoods over lijken geld te verdienen…
(in antwoord op Erwin)Banken vormen een uiterst bedenkelijke bedrijfstak, zij verdienen geld aan rondpompen van geld en al het mogelijke wordt uit de kast getrokken om zoveel mogelijk rond te pompen. De kredietcrisis is er het gevolg van.
Meer in het algemeen, zou ik u er toch graag aan herinneren dat bedrijven worden gevormd door mensen, en dat alleen mensen belasting betalen, niemand anders. Aan het eind van de geld keten zit altijd een mens die het geld moet overmaken. In principe zou dat betekenen dat wanneer een bedrijf belasting ontloopt er meer geld overblijft… voor de mensen…
Of dat geld nu wel of niet in de zak van de verkeerde mensen verdwijnt is een andere discussie, al zou dat wel eens heel erg mee kunnen vallen. Het zou kunnen zijn dat bedrijven, inclusief banken en multinationals, beter voor hun mensen kunnen zorgen, of meer mensen in dienst kunnen houden omdat de belasting minder afroomt van de verdiensten.
Bekijk het zo: de belasting die moet worden betaald door een bedrijf moet eigenlijk opgeteld worden bij de ingehouden belasting op de salarissen. Je moet eens weten hoeveel belasting je dus eigenlijk betaald bij een bedrijf wat zich aan de regels houdt. Zelfs de allerlaagste inkomens zijn veel meer kwijt dan 50%. En dat is mogelijk dankzij wetten.