In deze Europese landen gaat de horeca weer open

Het lijkt in Nederland nog heel ver weg, maar voor andere landen is het al bijna realiteit: de cafés en restaurants gaan er binnenkort weer open.

Een overzicht van de horecamaatregelen in Europa:

 1. Zweden
  In Zweden is de horeca nooit dicht geweest en zitten mensen dus gewoon op het terras of in een restaurant.
 2. Litouwen
  Sinds maandag mogen cafés en restaurants weer mensen ontvangen op hun terras. De straten in het centrum van hoofdstad Vilnius worden speciaal autovrij gemaakt, zodat er meer tafeltjes en stoelen passen. De afstandsregels blijven wel gelden.
 3. Spanje
  Op 4 mei gaan ook op de minder zwaar getroffen Spaanse eilanden de terrassen weer open. Wel geldt voor cafés en restaurants een maximale bezetting van 30 procent. Op het vasteland mag er vanaf 4 mei weer eten worden afgehaald. Vanaf 11 mei gaan de terrassen open. Eind juni moet 'het nieuwe normaal' van start gaan.
 4. Oostenrijk
  Oostenrijk gaat nog een stap verder. Vanaf 15 mei mogen mensen ook weer binnen zitten in cafés en restaurants. Er mogen niet meer dan vier mensen aan een tafel en tussen de tafels moet een meter afstand zijn. Het personeel draagt mondkapjes. Voor bezoekers geldt dat reserveren verplicht is.
 5. Italië
  Italianen kunnen vanaf 4 mei weer maaltijden afhalen. Vanaf 1 juni openen cafés en restaurants hun deuren weer.
 6. België
  België heeft nog geen officiële openingsdatum voor de horeca. Vermoedelijk gaan de cafés en restaurants op zijn vroegst op 8 juni weer open.
 7. De rest van Europa
  Of de rest van Europa nog langer moet wachten is niet duidelijk. Landen als Duitsland, Frankrijk en ook Nederland hebben nog geen nieuwe data afgekondigd.

Bron(nen):   HLN