Pikken Polen Britse banen in? Bijna geen enkele Brit komt opdagen bij fruitpluk

Een van de belangrijkste redenen van Britten om voor de Brexit te stemmen waren de Oost-Europese arbeidsmigranten. Ze pikten de banen in van de gewone Brit, klonk het. Nu krijgen die Britten de kans om dat werk zelf te gaan doen, maar komt er niemand opdagen.

Nu de Polen niet kunnen komen en met het oogstseizoen voor de deur riep staatssecretaris voor landbouw George Eustice de mensen, die thuis zaten door corona, op om te helpen bij het plukken van fruit. Van de 50.000 Britten die zich aanmeldden, kwamen er uiteindelijk 112 opdagen. Dat is iets meer dan 0,2 procent.

Hard werken
Greville Richards, directeur van Southern England Farms in Cornwall, zei tegen The Telegraph: "Het zijn lange dagen en het is hard werken, maar je krijgt er aardig voor betaald. Het steekt me dat mensen doen alsof ze slecht betaald krijgen. Ze hebben gewoon geen zin om zo hard te werken." Riviera Produce in Cornwall heeft dezelfde zorgen. "Het is zwaar werk in allerlei weersomstandigheden en we beginnen om 5 uur 's ochtends. Daardoor houden veel mensen het niet vol," klinkt het in een statement.

90.000 mensen nodig
Er zijn in het Verenigd Koninkrijk nog 200 Oost-Europese werknemers die de hele winter zijn gebleven. Voor de aankomende oogst zijn er 90.000 mensen nodig. Normaal gesproken zijn boeren afhankelijk van medewerkers uit Oost-Europa. Ze zijn goed voor 90 procent van hun personeelsbestand. Het wordt nog een hele klus om zoveel Britten te vinden die het fruit gaan oogsten. Mogelijke worden er alsnog Oost-Europeanen ingevlogen.

Ook in Nederland vinden veel mensen dat Oost-Europese arbeidsmigranten het werk inpikken van Nederlanders. Laat de coronacrisis een wijze les zijn: we hebben ze hard nodig.

Bron(nen):   The Independent