Goud – al de slechtste belegging van 2013 – valt nog verder

Wie dacht dat de prijs van goud niet veel dieper kon vallen dan al het geval is in 2013 kwam gisteren bedrogen uit. In een dag ging er nog eens een stuk van de prijs af. Voor het eerst sinds 2011 ligt de prijs nu beneden de 1500 dollar. Goeroes hebben steeds betoogd dat goud de enige veilige belegging was, zeker omdat er hyperinflatie zou komen. Die hyperinflatie is er nog niet - kan altijd nog komen - maar veel beleggers in goud zijn het wachten kennelijk beu. Er wordt volop gespeculeerd wat de prijs voor goud naar beneden jaagt. Maar de werkelijkheid is: we weten het niet. Ondanks alle informatie die ons ter beschikking staat, en alle online systemen, zijn bewegingen op beurzen nog altijd vaak raadselachtig.    

Bron(nen):   Quartz      

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Ron Kersten

  Er is in deze tijden geen enkele garantie dat iets een goede belegging is. Als je kijkt op langere termijn, dus ruim voor de crisis beginnend, dan zul je zien dat goud wel degelijk een goede belegging is gebleken. Geld op een bankrekening of in onroerend goed heeft je niets opgeleverd maar goud is toch nog steeds ongeveer 2x zo veel waard geworden als je ‘t voor 2008 hebt gekocht en nu nog hebt.

  Zoals met alles moet je lange termijn denken, korte termijn beleggingen lijken me veel te risicovol. Snel rijk worden van … gaat niet werken, tenzij je risico’s neemt en da’s nou net niets voor goud-bezitters denk ik.

 2. jmorika

  Waar is het perspectief? Als je de data nou eens in dit plaatje zet, dan zie je zelf toch ook wel in dat de gebeurtenissen van de laatste 24 uur helemaal geen bal over de trend zegt? http://www.gold.org/investment/statistics/gold_price_chart/

  • John

   Ik miste ook onmiddellijk de tijdlijn in de grafiek in de kop van dit bericht. Een slag in de lucht. Alles hangt af van de claim op goud die de elektronica in de toekomst zal doen. Eerst dacht men dat het goud ging pieken door de computerisering van alles, maar men kon toen nog niets weten over de miniaturisering van alle techniek die juist een omgekeerde invloed op de goudbehoefte heeft. Mijn eerste mobiele communicatie sjouwde ik in een draagtas mee, nu ben ik mijn “pad” vaak kwijt omdat ik haast niet meer voel in welke broekzak ik het ding stak.
   Alle overwegingen bij belegging in weet ik wat is per definitie steeds natte vingerwerk. De enige zekerheid is dat goud betrekkelijk schaars is op de wereld en dat het daarom altijd per definitie op middellange termijn enige waardevastheid zal blijven vertonen.

   (in antwoord op jmorika)
 3. Cervantis

  De huidige veel te lage prijs maakt duidelijk dat er volop gemanipuleerd wordt met de waarde van goud. Centrale banken kopen massaal goud op en waarom zal dat zijn? Ik blijf ook kopen omdat ik de huidige lage prijs als een buitenkans zie

 4. IwanovKapotjeplov

  Hmm, ik dacht dat 2013 nog een maandje of 8 te gaan heeft. Wel erg vroeg om nou te roepen dat goud de zeperd van dit jaar is. Er hoeft maar weer gedonder te zijn (zoals dat bv. Frankrijk in grote problemen komt) en hup, goud naar $2000 / oz.

  Centrale Banken, vooral in Azie, de Chinezen voorop, kopen goud als een gek. Zoveel, dat er bijna niks meer leverbaar is. Hoezo slechte belegging?

  De koersval is veroorzaakt door massaal en gepland short te gaan. Voor 500 ton aan papiergoud is op de markt gegooid in een door de FED gecoordineerde actie. Let wel: papier goud, geen fysiek goud, want dat hebben ze gewoonweg niet. Hoe lang is de prijs van het papieren goud nog hetzelfde als het echte spul?

  Ik ben er in ieder geval niet van onder de indruk. Dit soort koersschommelingen hebben we al eerder gezien. Halverwege jaren 70 zakte het goud van $200/oz naar $100/oz. Toen waren er ook dit soort geluiden. Vervolgens ging het goud eind jaren 70 naar $800/oz en kon de vlucht in het goud (en daarmee de redding van het fiat geld) alleen afgestopt worden door de rente kortstondig op 20%(!) te zetten.

 5. Karel Kritisch

  Ik denk dat je bron niet helemaal begrijpt wat en hoe de goudmarkt werkt. Het is een tamelijk onzinnig bericht.

Reacties niet toegestaan