Skidorp Ischgl onder vuur na late reactie op coronavirus: “Alles draait er om geld”

Het Oostenrijkse Ischgl is een van de epicentra van de corona-uitbraak. Het bekende skidorp ligt al enige tijd onder vuur. Het zou veel te lang open zijn gebleven, terwijl het allang op de hoogte was van de ernst van de epidemie.

Begin maart was het virus al weken in omloop. De lokale overheid heeft lang niets gedaan om de verspreiding te stoppen. De pistes bleven open net als de après-ski-bars waar veel mensen dicht op elkaar feestvierden.

Veel coronagevallen zijn te herleiden tot één bar. "Er waren op dat moment nog maar weinig gevallen in Oostenrijk," aldus Bernhard Zangerl, eigenaar van de beruchte après-skibar Kitzloch tegen het Vlaamse VTM. "In Zuid-Tirol wist men ervan, maar het was niet duidelijk of het virus werkelijk gevaarlijk was. Het was slecht in te schatten," wast hij zijn handen in onschuld.

"Als ze echt al zo vroeg al wisten dat het er was, hadden ze moeten ingrijpen," vindt David Naert, een geëmigreerde Belg. Waarom dat niet is gebeurd? "Geld, alles draait in die grote skigebieden om geld. Dat gaat over miljoenen. Ik denk dat de lokale ondernemers en lokale politiek één pot nat is. Ze willen allemaal hetzelfde: zorgen dat er zoveel mogelijk geld binnenkomt."

De Oostenrijkse autoriteiten zijn een onderzoek gestart naar de gebeurtenissen in Ischgl. Ook zijn er duizenden burgers uit Duitsland en Nederland die zich hebben aangesloten bij een aanklacht van de Oostenrijkse consumentenorganisatie VSV, die zegt dat skiresorts in Tirol ondanks de risico's zijn open gehouden. De vakantiegangers hebben daardoor mogelijk recht op een schadevergoeding.

Bron(nen):   RTL Nieuws