Er worden veel te veel nieuwe winkels gebouwd

In het hele land wordt door gemeentes nog gewerkt aan nieuwe winkelprojecten alsof er niets aan de hand is. En er is wel iets aan de hand: de bestaande winkels houden - over het algemeen - nog net het hoofd boven water. De crisis en de aantrekkingskracht van webwinkels maakt hun leven zwaar. Maar toch gaan gemeentes door, omdat ze wel moeten. In hun boekhouding staan hoge bedragen achter de grond die bestemd was voor winkelcentra. Als die er niet komen, moeten de gemeentes dat geld afboeken en dat kan niet, ze hebben daarvoor veelal onvoldoende reserves. En dus gaat het bouwen onverdroten verder. Die grondposities van gemeenten vormen een nieuwe zeepbel die uiteen kan spatten, zegt Cor Molenaar, die als buitengewoon hoogleraar verbonden is aan de Erasmus Universiteit tegen het FD. Deloitte becijferde volgens het FD dat gemeentes afstevenen op een totaalverlies van €4,4 miljard op hun grondposities. Dit verklaart waarom er zoveel winkels worden bijgebouwd. Gemeentes gaan de grond niet voor dumpprijzen aan de markt teruggeven, dus kiezen ze voor winkelprojecten en outletcentra aan de stadsgrens. 'Er ligt hiermee een bom onder de retail', aldus Molenaar. 'Dit gaat tot meer leegstand en verloedering in de binnensteden leiden.' Er zijn voorbeelden genoeg in de Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk die aantonen dat dit soort projecten altijd ten koste gaat van andere winkeliers, die al moeite hebben om het hoofd boven water te houden.  

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Templein

    Ongelooflijk. Een papieren bureaucratie stort de steden inclusief hun burgers in de afgrond. Intussen onderhouden we als burgers de vastgoedbazen die zichzelf ook al rijkbedeeld hebben.
    Eelco Brinkman, lobbyist CDA in de Eerste Kamer wil zelfs de pensioengelden inzetten voor nog meer bouw.

    • John

      Eelco Brinkman wantrouw ik al heeel lang. Volgens mij is het een robot, die omgeprogrammeerd wordt voor elke nieuwe functie.

      (in antwoord op Templein)
  2. plattekleppet

    Ik ben al 15 jaar werkzaam in de afbouw sector en zag dit al langer aankomen. In navolging van de gigantische leegstand in de kantoren sector, natuurlijk.

  3. John

    De grondpositie zeepbel kan niet los worden gezien van de vastgoed zeepbel. Het is een omvattend probleem: miljoenen vierkante meters nieuwe kantoorruimte die leegstaat, oude onverkoopbare bedrijfspanden, bestaande winkelcentra waarin de gevelwanden steeds meer op een slecht gebit gaan lijken. Maar desondanks een portefeuille vol niet uit te geven grond met bestemming woningbouwprojecten en bedrijventerreinen. Reserves van gebakken lucht.
    De regering hevelt tegelijk veel taken over naar de gemeenten zonder ervoor de financiering te verstrekken. Er staat ons nog heel wat te wachten wat lachebekje Rutte niet even tsjakka wegbabbelen kan.Vertrouwen! Vertrouwen? There’s a lot of cupboards with skeletons hiding…

Reacties niet toegestaan