Is het keerpunt op de woningmarkt bereikt? Het lijkt er op

Er is een eerste, zeer voorzichtige, aanwijzing dat er enige beweging komt in de huizenmarkt, bericht het Financieele Dagblad. De twee grootste ketens van hypotheekadviseurs krijgen voor het eerst sinds lange tijd meer klanten op bezoek die informatie willen over de koop van een huis. ‘Het gaat een tikje de goede kant op’, zegt algemeen directeur Ron Bavelaar van De Hypotheekshop tegen het FD. Een afspraak voor een oriënterend gesprek voor een hypotheek geldt als de allereerste stap richting een koopwoning. Directievoorzitter Paul van der Meijs van De Hypotheker stelt dat ‘dit een gevoelige thermometer is’ voor de markt. De markt bevindt zich op een dieptepunt. Nog nooit werden zo weinig huizen verkocht als in het eerste kwartaal van dit jaar. In het eerste kwartaal zijn volgens cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) slechts 17.500 woningen verkocht. Dat waren er in het eerste kwartaal van 2008 nog twee keer zo veel. De NVM zegt overigens ook signalen te zien dat de markt de bodem heeft bereikt. Zo is de verkooptijd van een gemiddelde woning voor het eerst sinds de crisis gestabiliseerd. Ook dalen de huizenprijzen minder snel dan vorig jaar. De verklaring voor dit zeer voorzichtige herstel zou het akkoord kunnen zijn dat in de politiek werd gesloten over de toekomst van de woningmarkt. Begin februari kwam dat Woonakkoord tot stand met daarin afspraken over hypotheekvormen en renteaftrek. Doel was duidelijkheid te verschaffen aan de huizenkopers. Intussen gaat de daling van de prijzen voort, al gaat de daling wel trager dan hij ging. Bestaande koopwoningen waren in maart 7,0 procent goedkoper dan in maart 2012. De prijsdaling ten opzichte van een jaar eerder is kleiner dan in de voorgaande maand. Toen waren de huizen 8,3 procent goedkoper.

9 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. M Tex

  Hoe vaak we in dit soort onzin willen geloven. Dit is wanhopige propaganda uit de sector. Je gelooft toch niet dat in een snel oplopende werkloosheid die nu boven 8% is uitgekomen en gestaag oploopt, de woningmarkt gaat aantrekken! Als je erin gelooft dan heb je nul verstand van de economie. Gebruik je hersens!

  • RhodBerth

   Goed nieuws, snel, we moeten er cynisch over doen en het niet geloven!
   Slecht nieuws is veel leuker dan goed nieuws!

   (in antwoord op M Tex)
  • RhodBerth

   Over ‘nul verstand van de economie’ gesproken.
   Als de economie opveert stijgt de werkloosheid nog even. Net zoals de werkloosheid niet direct gaat stijgen als de economie krimpt. Het werk-effect treedt met een vertraging op.

   (in antwoord op M Tex)
 2. Apekool

  Kleine quiz: wat klopt er logisch gezien niet aan deze beweringen?

  “[…] dat de markt de bodem heeft bereikt. […] Ook dalen de
  huizenprijzen minder snel dan vorig jaar.”

  We gaan door de bodem denk ik dan!

  • RhodBerth

   Het klopt wel, de bodem van het aantal verkopen is bereikt. Dat staat er.
   De bodem van de huizenprijs (kennelijk) nog niet.

   Maar ik begrijp dat het vandaag weer ‘goed nieuws, laten we cynisch en negatief reageren’ dag is.

   (in antwoord op Apekool)
 3. Dead Silence

  Nou, die zal wel meteen de nek omgedraaid worden omdat de banken de rentes direct verhogen bij deze signalen. En daarbij, ik geloof er geen mieter van en ben het volledig eens met M. Tex.

 4. Gerard

  Onmogelijk dat het keerpunt is bereikt; de komende jaren gaat de LTV (106 naar 100% en lager) verder omlaag en de besteedbare inkomens dalen ook, dat betekent dat de huizenprijzen verder dalen.

 5. IwanovKapotjeplov

  Pfff, het gaat ALTIJD beter in het voorjaar. Dus dat de twee grootste ketens van hypotheekadviseurs voor het eerst sinds lange tijd meer klanten op bezoek krijgen is niet meer dan normaal.

 6. Eppo

  Het CBS en het Kadaster zijn de enigen die betrouwbare informatie produceren, en die laten zien dat de huizenprijzen onafgebroken dalen. Wat hun cijfers ook laten zien: Er is in de lente altijd iets meer aandacht.

Reacties niet toegestaan