Ryanair steeds somberder over toekomst: tot maart helft minder passagiers

Ryanair stelt de toekomstverwachtingen naar beneden bij. Tot maart volgend jaar denkt de grootste luchtvaartmaatschappij van Europa maar de helft van het normale aantal passagiers te vervoeren. Ook waarschuwt de budgetvlieger voor het grootste kwartaalverlies ooit.

Ryanair rekent tot maart 2021 op 80 miljoen passagiers. Voor de crisis was de voorspelling dat het er bijna twee keer zoveel zouden zijn. Het huidige kwartaal is de grootste veroorzaker van het lagere passagiersaantal. De Ierse luchtvaartmaatschappij gaat dan ook uit van een recordverlies van 200 miljoen euro over het tweede kwartaal. Dat is veel meer dan de 'minimaal 100 miljoen' waarvan eerder werd uitgegaan.

Er gloort wel hoop aan de horizon. Vanaf 1 juli wil Ryanair weer ongeveer duizend vluchten gaan uitvoeren. Financieel directeur Neil Sorahan ziet ook weer een stijging in het aantal boekingen. “Mensen kijken naar augustus en september uit om naar de zon te gaan voordat kinderen weer naar school moeten,” klinkt het.

Ryanair heeft verder een lening gekregen van het Verenigd Koninkrijk van omgerekend 671 miljoen euro om de donkere dagen door te komen. Medelijden hoeven we echter niet te hebben. Het afgelopen boekjaar vervoerde Ryanair bijna 149 miljoen passagiers en de winst bedroeg 1 miljard euro.