Op 28 april 2003 kwam iTunes in de lucht, de dienst van Apple waar je voor 0,99 een nummer kunt kopen. Mede daardoor - er zijn meer oorzaken - is de traditioneel zeer winstgevende muziek business gedecimeerd. Twee grafieken tonen dat aan.
De bovenste laat zien hoeveel
eenheden werden verkocht van bandjes, platen, nummers.
De tweede grafiek toont de ravage nog duidelijker. Die laat de gevolgen zien in
omzet.
Niet vergeten dat de (onnodige) retailketen niet meer van de omzet snoept. De winst voor de platenmaatschappij zou dus nog steeds hetzelfde kunnen zijn.
Garfieken? Garfieken?
Daar sta je dan. Hou je veilig!
Als de zeer winstgevende muziek business gedecimeerd is, is er nog steeds veel over van deze muziek business.
Door de achtertuitgang van het niveau van de media wordt decimeren gebruikt om aan te geven dat er nog maar één tiende ergens van over is. De betekenis van decimeren is echter precies andersom: decimeren is het met één tiende verminderen van iets. (Hetzelfde geldt trouwens voor globalisering (ruwweg stellen, voorstellen of beschouwen). Mondialisering is het correcte Nederlandse woord voor ‘Globalization’).
Terecht dat het slecht gaat met de ouderwetse muziek business. In plaats van handig in te springen op de nieuwe technische ontwikkelingen houden zij zich vast aan ouderwetse verdienmodellen. Het is ze helaas wel weer gelukt om een thuiskopie regeling in te voeren voor de consumentenelectronica. Waarom onze overheid ons hiertoe dwingt is mij een raadsel.
Bij dit soort garfieken past bronvermelding.
De bron…
http://money.cnn.com/2013/04/25/technology/itunes-music-decline/index.html