Nederland ligt weer dwars: ‘vrekkige vier’ wijzen Frans-Duits herstelplan af

Gisteren werd bekend dat Nederland, Oostenrijk, Zweden en Denemarken het Frans-Duitse herstelplan na de coronacrisis afwijzen. De 'vrekkige vier' zoals ze door de rest van de EU smalend worden genoemd komen met een alternatief. Daarover schrijft de Volkskrant.

‘Wij kunnen geen instrumenten of maatregelen accepteren die leiden tot het opbouwen van gezamenlijke schulden of een wezenlijke verhoging van de EU-begroting’, schrijven de vier landen. 

Hun plan volgt op het voorstel dat bondskanselier Merkel en Franse president Macron maandag presenteerden, waarin staat dat de Europese Commissie 500 miljard euro leent op de kapitaalmarkt. Die miljarden gaan als gift naar de zwaarst getroffen landen. De schuld wordt door alle lidstaten terugbetaald. Dat komt voor Nederland neer op 25 tot 30 miljard euro.

Het is een variant op de omstreden coronabonds en dus gaat Nederland niet akkoord. Samen met Zweden, Denemarken en Oostenrijk komt ons land met een alternatief plan waarin staat dat de nieuwe Europese meerjarenbegroting vooral aan economisch herstel moet worden besteed, ten koste van landbouwsubsidies en bijdragen aan armere regio’s. De vier landen willen een tijdelijk herstelfonds dat bestaat uit leningen onder strenge voorwaarden: er moeten hervormingen komen, een gezond begrotingsbeleid en een steviger zorgsector.

De hakken gaan dus diep in het zand. Woensdag komt de Europese Commissie met een voorstel dat naar alle waarschijnlijkheid lijkt op het Frans-Duitse plan. Maar aangezien alle landen vetorecht hebben op financieel gebied en Nederland in deze hele coronacrisis nog weinig compassie heeft getoond met zijn mede-Europeanen, zal er niet snel overeenstemming worden bereikt.

Ondertussen heeft zelfs trouwe bondgenoot Duitsland zo langzamerhand genoeg van de rigide, weinig empathische opstelling van Nederland en co. Tijdens de laatste EU-top sprak Merkel al over ‘kinderlijk gedrag’ van premier Mark Rutte.

Bron(nen):   De Volkskrant