Droeve cijfers: werkloosheid in eurozone naar gloednieuw record

De werkloosheidsontwikkeling in de EU neemt onhoudbare vormen aan, al heeft niemand voorals nog enig idee wat er aan te doen. Eurostat schat dat er 19,2 miljoen mensen in de eurozone zonder werk zitten. Bijna 2 miljoen meer dan een jaar eerder. En, opmerkelijk, in de landen met  de euro is de werkloosheid hoger dan in landen zonder. Voer voor tegenstanders van de munt Onderaan staan Oostenrijk, Duitsland en Luxemburg. Bovenaan Griekenland, Spanje en Portugal. Niets wijst er op dat de trend zal veranderen. Er ontstaat een verloren generatie, vooral in landen als Griekenland en Spanje. En de kloof tussen landen waar het goed gaat, met name Duitsland, en de tobbende landen wordt steeds dieper, met alle sentimenten die dat oproept. En wat er gebeurt als een steeds groter deel van de Europese bevolking zonder werk zit weet niemand.

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. malky

  Nog de rente wat omlaag, zo aan de grafiek te zien werkt dat al sinds eind 2008.

 2. Bart Matthesius

  Bezuinigen he.

  • IwanovKapotjeplov

   Dit is een mythe. Er wordt helemaal niet zo fors bezuinigd. Het ene na het andere land overschrijdt de normen. Er wordt elk jaar nog steeds veel meer geleend dan dat er binnenkomt. Werkt dat? Nee.

   (in antwoord op Bart Matthesius)
   • William van den Dries

    Zo ken ik er nog wel een paar. Er wordt niet fors bezuinigd want we overschrijden de normen. Zelfbedachte normen die op dubieuze gronden zijn gestoeld. Maar goed. Laten we vooral met zijn allen blijven roepen dat bezuinigingen nu eenmaal noodzakelijk zijn want we hebben op te grote voet geleefd (oh ja, wie dan?) en de schatkist is leeg (alsof er zoiets is als een legen schatkist) etc. etc.

    (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
    • IwanovKapotjeplov

     Ja, zo ken ik er ook nog wel een paar 😉

     Laten we vooral heel veel blijven uitgeven en de begrotingsnormen bij het grof vuil zetten. Na ons de zondvloed. Zet die rente op nul, zodat we kunnen blijven lenen als gekken. Dat de economie zwaar vervormd wordt door al dit gratis geld doet er niet toe. En als we geen leningen meer kunnen afsluiten, maken we gewoon geld bij met de drukpers, who cares. Dat spaarders en pensioenfondsen hun kapitaal zien verdampen door de niet bestaande rente en het fors vergroten van de geldhoeveelhied, tsja, hadden de spaarders hun geld maar moeten uitgeven. En die pensioenen, wie dan leeft dan zorgt. Als we nu maar niet hoeven in te leveren.

     (in antwoord op William van den Dries)
 3. Dead Silence

  In mijn sector, de techniek is werk zat. Maar goed, iedereen moet een (waardeloos) diploma hebben en zie het gevolg. Ophouden met onzinstudies en aan de slag.

 4. Mario8282

  De eenheidsmunt is niet het kernprobleem. We hebben geen “geldsysteem”, de fysieke economie wordt uitgebuit door
  een SCHULDENFABRIEK. Uit het niets wordt geld geschapen en
  tegelijkertijd ook uit het niets verschijnt er een schuldenberg groter
  dan de geldmassa. Zolang dit geldsysteem aanblijft zullen de schulden
  steeds groter worden ten opzichte van het beschikbare geld.

  Onderzoek het geldsysteem en dan zie je “onderwater” waarom er geen
  oplossing komt binnen het huidige geldsysteem. Het is ook niet voor
  niets dat de mainstream media elke serieuze uitleg vermijdt van het
  geldsysteem.

  http://www.geennieuws.com/2013/01/de-eurozone-monetaire-kolonie-van-de-federale-reserv/
  http://www.youtube.com/watch?v=8Srh0HaN8XA&feature=player_embedded
  http://www.youtube.com/watch?v=swkq2E8mswI

  http://www.youtube.com/watch?v=8Kt2De98Bck

  • Adam

   Mooi gezegd.

   Zonder Euro hadden in Europa uiteraard ook grote problemen gehad, maar zouden de kokers meer op Japan, USA en UK gericht zijn. Deze land hebben gigantische schulden, maar kunnen hier mee wegkomen omdat ze hun eigen staatsobligaties opkopen. Griekenland of Cyprus kunnen dit niet.

   (in antwoord op Mario8282)

Reacties niet toegestaan