Minister Blok wil iets doen aan de restschuld van huizenbezitters

Minister Stef Blok voor Wonen en Rijksdienst wil opnieuw ingrijpen in de vastzittende woningmarkt. Hij wil het mogelijk maken dat woningbezitters met een restschuld kunnen verhuizen met behoud van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Als een restschuld mag worden meegenomen naar een nieuwe NHG-hypotheek draagt dit bij aan het vlottrekken van de huizenmarkt, bericht het Financieele Dagblad. Nu blijven woningbezitters met een restschuld zitten waar ze zitten; als er een regeling komt zullen er, zo is de verwachting, weer meer huizen worden verkocht. Twee maanden geleden werd een 'woonakkoord' gesloten. Dat moest rust terugbrengen op de huizenmarkt en zo zorgen dat mensen weer een huis durven kopen. Maar de restschuld is een groot probleem. Als je een nieuw huis koopt, terwijl je je oude huis verkoopt met verlies, kun je dat verlies meestal niet meefinancieren met je nieuwe huis. Dat willen de banken niet. Door de dalende huizenprijzen staat naar schatting een miljoen huishoudens onder water. Gemiddeld gaat het volgens het CBS om een bedrag van zo’n € 40.000. Uitbreiding van de NHG-regeling levert extra risico op voor de Staat. Huizenbezitters met potentiële restschulden die willen verhuizen zoeken meestal een grotere woning. Als de huizenprijzen verder dalen, neemt de restschuld sneller toe.

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

9 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. M Tex

    De belastingbetaler moet ervoor opdraaien omdat er een aantal mensen restschuld heeft? Het verlies van andere mensen is mijn probleem geworden via de Nederlandse overheid!

    • RhodBerth

      Nee, de belastingbetaler hoeft daar niet voor op te draaien. De mensen met restschuld moeten dat gewoon zelf doen, daar zelf rente over betalen.

      Pas als deze mensen financieel zwaar in de problemen komen spring de NHG bij, en dat is nog steeds niet de belastingbetaler.

      En voorlopig ontstaat al die restschuld door de fiscalisering van het eigen woning bezit. Dus betalen alle huizenbezitters steeds meer belasting, wat de uiteindelijke oorzaak van al deze problemen is.

      (in antwoord op M Tex)
      • Dead Silence

        De oorzaak van deze problemen is dat men boven zijn stand leeft en men zich laten voorliegen door de parasieten in de makelaardij, banken, adviseurs. Allemaal kakkerlakken, die niets toevoegen. De overheid had hier beter toezicht op moeten houden, want de “gewone” man en vrouw lieten en laten zich makkelijk bedotten.

        (in antwoord op RhodBerth)
        • Niegol

          In principe wel mee eens.
          Maar er ligt ook een verantwoordelijkheid bij de mensen zelf. We wilden allemaal wel erg graag in de mooiste sprookjes geloven. Nu die niet uit blijken te komen past enige zelfkritiek en eigen verantwoordelijkheid. Al ben ik het met je eens dat de door jou genoemde lieden een flinke berg boter op hun hoofd hebben, ik vind ook dat je te veel verantwoordelijkheid bij het “systeem” legt en te weinig bij de mensen die (laten we wel wezen) de duurste aankoop van hun leven met teveel optimisme en te weinig buffer hebben gedaan.

          (in antwoord op Dead Silence)
          • Dead Silence

            Ben het ook met jou eens, overigens. De eerste verantwoordelijkheid ligt bij de mensen zelf. Helaas blijkt dat heel veel mensen dat niet kunnen, dus moet je dat vanuit de overheid reguleren om mensen voor zichzelf te beschermen. Dat laatste is gebaseerd op wat “goed” is in algemene zin. Persoonlijk vind ik dat je persoonlijk verantwoordelijk bent voor je eigen situatie, dus als je er een potje van maakt, op te grote voet leeft, zoek het dan ook maar uit. Klink egoistisch, maar ik heb er ook voor moeten knokken.

            (in antwoord op Niegol)
      • Apekool

        De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (lees: de staat) is de achtervang voor de ondergekapitaliseerde NHG regeling.

        Berichtje uit 2008 toen er nog weinig aan de hand was:
        http://vorige.nrc.nl/economie/article2093250.ece/Gemeenten_willen_af_van_huisgarantie

        (in antwoord op RhodBerth)
  2. IwanovKapotjeplov

    Aan dit “briljante” ideetje van Blok moet natuurlijk het NHG Waarborgfonds nog meewerken. Ik heb zo een idee dat dat niet gaat gebeuren.

  3. Anton van Haasteren

    Een miljoen huishoudens maal 40.000 euro is 40 miljard euro die we dus tekort komen alleen al door het inzakken van de huizenprijzen.
    Begrijp eigenlijk niet dat we nog rustig kunnen slapen in dit land.

    • RhodBerth

      1. Het zijn ‘dagkoersen’, en die zijn alleen relevant voor mensen die hun huis moeten verkopen.
      2. 40.000 euro schuld is niet leuk, maar de meeste mensen die die 40.000 euro schuld hebben, hebben daar ook bezittingen tegenoverstaan, een beleggingsverzekering, spaargeld, etc.
      3. Er is meer dan een miljoen huishoudens van wie het huis ver boven water staat. Die kennis is overigens ook maar een dagkoers.
      4. Als alle 1 miljoen mensen tegelijk hun huis MOETEN verkopen, dan betekent dat dat de crisis zo enorm diep is, zo onvoorspelbaar diep, dat daar automatisch hyper-inflatie bijkomt, waardoor die ‘gigantische schuld’ ineens wegsmelt als sneeuw voor de zon. Vooral vervelend voor mensen met veel spaargeld.

      Maar laat je niet teveel angst aanpraten.
      De waarde van je huis is pas relevant als je het wilt verkopen. Tot die tijd kun je heerlijk genieten van je woning, wetende dat je beter woont dan 99% van de wereldbevolking.

      (in antwoord op Anton van Haasteren)

Reacties niet toegestaan