CPB waarschuwt: Nieuwe bankencrisis mogelijk door lage buffers mkb

Een half jaar omzetverlies is voor een kwart van het Nederlandse midden- en kleinbedrijf voldoende om in acute geldnood te komen, zelfs met coronasteun van de overheid. Dat kan leiden tot een bankencrisis en een nieuwe eurocrisis.

Dat concludeert het Centraal Planbureau in de Risicorapportage Financiële Markten, die dinsdagochtend is verschenen. Doordat bedrijven en de overheid samen de grootste klappen opvangen van de coronacrisis, is er vooralsnog geen probleem voor banken.

Maar worden de steunmaatregelen snel afgebouwd dan gaat het vooral mis in de horeca en de vervoersector. Als deze bedrijven betalingsachterstanden krijgen, kan de kapitaalpositie van banken verslechteren. Van de andere kant kan de overheid ook niet te lang bedrijven overeind houden die uiteindelijk niet levensvatbaar zijn.

Banken hebben gelukkig meer buffers dan tijdens de crisis van 2008 en minder probleemleningen dus ze staan er beter voor dan 12 jaar geleden, maar er is in Europa nog altijd een grote verwevenheid tussen banken en overheden dus als banken zwaar worden getroffen dan kan dat grote gevolgen hebben voor de Europese economie, waarschuwt het CPB.