Nutricia verkoopt Nutrilon zelf aan China

Er is in Nederland te weinig Nutrilon omdat Nutrici de melkpoeder gewoon verkoopt aan China. Niks geheimzinnige opkopers, gewone handel. Terwijl Nederlandse winkels kampen met tekorten aan Nutrilon-babymelkpoeder, verscheept Nutricia containers vol naar China.
Dit blijkt uit onderzoek van De Telegraaf, dat vrachtbrieven onderschepte van enorme melkpoederleveranties van Nutricia aan China. Chinezen zijn bereid om Nutricia drie keer zoveel voor het witte poeder te betalen. Ondertussen zien vrijwel alle supermarkten in ons land de levering van Nutrilon afnemen. „Wij krijgen huilende moeders aan de kassa.” Met de enkele door deze krant ontdekte Chinese leveringen boekte het voedingsconcern al ruim vijf miljoen euro meer winst dan het bij verkoop in Nederland had gemaakt. De Nederlandse supermarktorganisatie CBL reageert bezorgd. Aangesloten supermarkten melden allemaal dat de leveringsproblemen niet zijn opgelost: „Ze kunnen geen Nutrilon bestellen en krijgen gedane bestellingen niet geleverd”, aldus een woordvoerster. Volgens haar gaan Chinese avonturen van Nutrilon ten koste van de thuismarkt. Eerder veronderstelde een kenner van de markt al dat er niets waar was van de verhalen van de Chinezen die winkels afstropen. Dat lijkt te kloppen Een woordvoerder van Nutricia zegt in De Telegraaf dat de leveranties zijn bedoeld om te voorkomen dat Chinese 'melkrunners' in Nederland alle melkpoeder opkopen in de winkels. Maar uit een rondgang langs winkels blijkt volgens De Telegraaf dat de situatie in de supermarkten nog steeds dramatisch is en dat de winkels "nog dagelijks huilende moeders aan de kassa" krijgen.

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Dead Silence

  Wat had u anders verwacht. Het interesseert een fabrikant weinig waar ze hun producten verkopen, als ze maar verkopen. En als je meer voor je producten elders kunt krijgen, zou je gek zijn als je dat niet deed.

  • Niegol

   Sterker nog, als ze iets anders zouden doen zouden ze door de aandeelhouders kunnen worden aangeklaagd.
   Ik zeg niet dat ik dit de beste gang van zaken vindt, maar we hebben onze economie zo opgetuigd dat commerciele bedrijven als primair doel hebben om waarde voor aandeelhouders te maximaliseren. Als de directie beslissing neemt uit altruisme en ten koste van dit doel, worden ze eruit gewipt.
   Als we de wereld anders willen inrichten kan dat. Maar we kunnen niet uit willekeur een bedrijf dat zich perfect aan de regels houdt nu verantwoordelijk maken voor de negatieve kanten van het systeem (waar we vaak genoeg trouwens de positieve kanten ook van genieten, dan hoor je niemand…)

   (in antwoord op Dead Silence)
 2. Marten Dijkstra

  Tja, supermarkten die fabrikanten altijd het vel over de oren trekken durven nu plotseling over ethiek te beginnen en burgers die zo gewend zijn aan voedselzekerheid schrikken dat goedkoop en veilig voedsel aan de hoogst biedende wordt verkocht.

  • John

   Ja wat is een thuismarkt als NL nu voor zo’n concern. Doe maar niet te lelijk tegen ze, supermarktbazen, anders gaat de hele fabricage ook nog naar een goedkoop land. En de consument? Ach de consument..

   (in antwoord op Marten Dijkstra)
 3. arjanvrh

  Pas in 2015 wordt het melkquotum afgeschaft, dus deze situatie duurt nog wel even. Het melkquotum werd trouwens ingevoerd omdat er tevéél werd geproduceerd, en dat was vanwege de subsidies, die zijn ingevoerd onder het mom dat we “ons eigen voedsel moeten kunnen produceren”. Al die bemoeizucht leidt nu tot tekorten. Niet dat politici zich dat ooit zelf aan zullen rekenen, die gaan alleen nog meer regels en “oplossingen” bedenken.

  • HP te C

   Dit gaat niet om melk quotum maar om de schaarste aan ontzoute weipoeder, een belangrijk ingredient voor babyvoeding. Aan dit ingredient is al jaren een gebrek (ten gevolge van met name sterke consumptiegroei in China) en uitbreiding van productiecapaciteit komt langzaam van de grond.

   (in antwoord op arjanvrh)
 4. Apekool

  Als ik het goed begrepen heb is er meer dan voldoende babymelkpoeder van andere merken beschikbaar in Nederland. Lijkt me simpel: kies je voor dit merk dan weet je wat het risico is.

  Nutricia kijkt trouwens wel uit om naar een ander land te verhuizen: de enige reden dat ze populair zijn in China is omdat ze daar de Nederlandse producten vertrouwen.

  • Marcel van Houten

   Kindertjes van die leeftijd zijn heel gevoelig voor wisselingen in voedsel, dus het klinkt leuk maar gaat in de praktijk niet op.

   (in antwoord op Apekool)
 5. Pietje_Precies

  Keurig werkend kapitalisme. Goed voor Nutricia, goed voor Nederland. Weldra nieuwe fabrieken, nieuwe werkgelegenheid en iedereen wint. Dit is een tijdelijk capaciteitsprobleem wat tot wat lokale ongemakken leidt.

  Gewoon weer de tiet uit de tas halen, en je probleem is grotendeels opgelost.

  • Marcel van Houten

   Heerlijk zo’n reactie doordrenkt van onbenulligheid….

   (in antwoord op Pietje_Precies)
   • Pietje_Precies

    nou ik sta paf van je argumenten.

    google maar eens op China melkpoederfabriek en Assen.
    die gaan geen miljoenen investeren in NL
    en er gaat ook niemand werken
    en daardoor komt er ook niet meer melkpoeder beschikbaar op de wereldmarkt.

    welterusten

    (in antwoord op Marcel van Houten)
    • Marcel van Houten

     Je gaat alleen er aan voorbij dat de kindertjes er bijzonder veel last van kunnen krijgen. Er zijn tenslotte ook vrouwen die om meerdere redenen geen borstvoeding kunnen geven.

     Je staat paf? Haha dat zal bij jou vast geen uitzondering zijn!

     (in antwoord op Pietje_Precies)
 6. Marcel van Houten

  Wat een kortzichtige mensen hier, sterkte met het leven dat jullie kiezen. Recht van de sterkste!

  Persoonlijk denk ik dat deze bedrijven die hier precies €0,- belasting betalen en wel gebruik maken van de infrastructuur van onze maatschappij, nu ook maar eens het volle pond moeten gaan betalen.

  Als dit de uitwerking is van die zogenaamde vrije marktwerking dan bedank ik ervoor. Die fijne vrije markt denkt namelijk uitsluitend aan het eigen belang en als zij dus melkpoeder elders voor meer geld kunnen verkopen dan doen zij dit, als zij in jouw en mijn voedsel allerlei chemische en andere onvermelde troep kunnen toevoegen om meer te verdienen, dan doen zij dit.

  Leve de “over lijken” mentaliteit?? Is dit de maatschappij die we willen? Wake up en kijk verder dan je eigen straatje!!

  • arjanvrh

   Nutricia betaalt belasting, maakt melkpoeder, en creëert werkgelegenheid. Ik heb er geen last van als ze dat doen om geld te verdienen.

   Je hebt een hoop kritiek op Nutricia, maar wanneer heb jij eigenlijk voor het laatst iets aan het melkpoedertekort gedaan of een baan aangeboden?

   (in antwoord op Marcel van Houten)
   • Heldoppantoffels

    Een baan aangeboden? Wat een argument… Ik ben het roerend met hem eens en ik bied regelmatig banen aan mensen vanuit mijn functie!

    Bedrijven verplaatsen met alle gemak (en vaak nog subsidie) naar het buitenland, vervolgens stellen zij dat wij hier teveel verdienen, wij langer moeten doorwerken en dat het ontslag makkelijker moet kunnen.

    Als je 1 plakje van de salami bekijkt dan lijk het niet zo ernstig, als je kijkt naar de plakjes bij elkaar dan zie je een tendens waarin de rechten van de gemiddelde burger er niet op vooruit gaan maar de plichten wel.

    (in antwoord op arjanvrh)
  • Pietje_Precies

   wat jij persoonlijk denkt is interessant voor…… eh niemand hier.
   doe eens aan feiten.

   onvermelde troep toevoegen is gewoon verboden en als dit wel gebeurt en het komt uit, dan ben je exit. Kijk naar de paardenvleesmengers. die bedrijven gaan eraan.

   kijk zelfs naar de chinese melamine mengers. die zien nooit meer daglicht.

   zo is diefstal ook verboden en moord ook. wou je vrije samenlevingen ook beteugelen? Misschien is Noord-Korea wat voor je?

   (in antwoord op Marcel van Houten)
   • Heldoppantoffels

    En wat jij denkt is wel interessant??

    Het paardenvlees lekt nu eindelijk uit, maar hoeveel vind er plaats dat nog niet is uitgelekt? Denk maar aan discussie rondom aspartaam etc.

    Ik zou in jouw schoenen iets minder hoog van de toren blazen, want het zou zomaar kunnen dat hij met zijn bericht ook opkomt voor jouw belangen.

    (in antwoord op Pietje_Precies)
  • Heldoppantoffels

   De 3 tegenstemmers werken voor Nutricia!! =)

   (in antwoord op Marcel van Houten)
  • Marten Dijkstra

   Kijk, als er op andere plaatsen van de wereld honger is komt dat ook omdat wij het ons kunnen veroorloven meer voor voedsel te betalen dan zij die honger hebben. Als je dan pas gaat klagen als elders meer betaald wordt is dat rijkelijk laat.
   Wat stel je voor, nationalisatie van melkpoederfabrikanten?

   (in antwoord op Marcel van Houten)

Reacties niet toegestaan