Recessie: droevige groeicijfers uit Nederland en de rest van Europa

We wisten het al dat het niet goed ging, maar nu heeft dat gevoel ook een cijfer: de Nederlandse economie kromp in het vorige kwartaal met 0,1. Niet veel, maar het betekent wel dat Nederland in de recessie blijft De werkloosheid is in april verder opgelopen en kwam uit op 8,2 procent. In de afgelopen drie maanden kwamen er gemiddeld 19 duizend werklozen per maand bij. De stijging in de afgelopen drie maanden was het sterkst bij mannen. Er kwamen per maand gemiddeld 13 duizend werkloze mannen bij. De werkloosheid onder vrouwen nam per maand met bijna 7 duizend toe.
De Nederlandse cijfers staan niet op zichzelf. Ook in de rest van Europa gaat het slecht. In Frankrijk kromp de economie voor het tweede kwartaal op rij en daarmee is Frankrijk formeel in een recessie. De Duitse economie is in het eerste kwartaal met 0,1 procent gegroeid ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Europa's grootste economie groeide daarmee minder sterk dan verwacht. Economen rekenden gemiddeld op een vooruitgang met 0,3 procent. De groei volgt op een krimp met 0,7 procent in de laatste 3 maanden van 2012. Eerder werd voor die periode een min van 0,6 procent gemeld. Volgens het statistiekbureau is de geringe groei geheel te danken aan een wat hogere binnenlandse particuliere consumptie. De Bundesbank heeft onlangs gezegd dat een ongebruikelijk lange winter het herstel in Duitsland vertraagd kan hebben.
 De Duitse economie was in het eerste kwartaal 1,4 procent kleiner dan een jaar eerder.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Buck Danny

  “Volgens het statistiekbureau is de geringe groei geheel te danken aan een wat hogere binnenlandse particuliere consumptie.”

  Misschien moeten we hier in Nederland dan toch maar eens dat huis of die auto kopen, zoals Rutte in zijn motivational speech zei! Maar ja, wie durft?

  • John

   Dat durven we pas als Rutte laat zien dat hij onze lasten niet nog verder opschroeft met een mistige horizon.
   Economie mag dan wel ’emotie’ zijn maar terechte voorzichtigheid klets je de mensen niet zomaar uit het hoofd zonder er iets tastbaars voor in uitzicht te stellen.

   (in antwoord op Buck Danny)
   • Buck Danny

    My point exactly. Rutte heeft uiteraard maar ten dele gelijk. We zouden de economie met zijn allen een flinke oppepper kunnen geven door te consumeerderen, maar hij gaat voorbij aan het feit dat er daarvoor eerst structurele veranderingen doorgevoerd moeten worden, die tot meer zekerheid leiden. U en ik zullen geen huis kopen als onze banen op de tocht staan, de waarde van onze huizen dalen en onze lasten omhoog gaan.

    (in antwoord op John)
  • Pietje_Precies

   binnenlandse consumptie van aardgas ja, wanwege het koude weer. verder niks

   (in antwoord op Buck Danny)
 2. malky

  Maar de bodem is bereikt nu, net als vorig jaar, het jaar ervoor, dat jaar daarvoor, en daarvoor hadden we het zoet komt na het zuur, enz. enz.

Reacties niet toegestaan