Is het gezond om rauwe melk te drinken?

Klimaat, natuur en milieu
dinsdag, 13 mei 2025 om 6:56
191153246 l

Rauwe melk wordt steeds populairder, maar is het echt gezonder dan gepasteuriseerde melk? Laten we eens kijken naar de feiten achter deze vraag die veel mensen bezighoudt.
Rauwe melk is melk die niet is gepasteuriseerd. Pasteurisatie is een proces waarbij melk wordt verhit tot een bepaalde temperatuur gedurende een bepaalde tijd om ziekteverwekkende bacteriën te doden. Rauwe melk komt rechtstreeks van de koe, zonder deze verwarmingsstap.
Waarom drinken sommige mensen rauwe melk?
Misschien heb je weleens gehoord dat rauwe melk gezonder zou zijn. Voorstanders beweren dat rauwe melk:
  • Beter verteerbaar is, vooral voor mensen met lactose-intolerantie
  • Meer voedingsstoffen bevat die intact blijven
  • Goede bacteriën bevat die je immuunsysteem versterken
  • Allergieën zou kunnen voorkomen
De wetenschappelijke bewijzen laten een ander verhaal zien:
  • Er is geen wetenschappelijk bewijs dat rauwe melk beter verteerbaar is dan gepasteuriseerde melk
  • Pasteurisatie heeft nauwelijks invloed op de voedingswaarde van melk
  • Er is geen bewijs dat rauwe melk allergieën voorkomt
  • De zogenaamde "goede" bacteriën in rauwe melk zijn niet bewezen heilzaam voor mensen
Welke risico's zijn er verbonden aan rauwe melk?
Rauwe melk kan gevaarlijke ziekteverwekkers bevatten zoals:
  • E. coli
  • Salmonella
  • Listeria
  • Campylobacter
  • Brucella
Deze bacteriën kunnen ernstige ziekten veroorzaken met symptomen als:
  • Diarree
  • Buikkrampen
  • Overgeven
  • In ernstige gevallen: nierfalen, beroerte of zelfs overlijden
Wie lopen het meeste risico?
Sommige groepen mensen zijn extra kwetsbaar voor de gevaren van rauwe melk:
  • Kinderen onder de 5 jaar
  • Ouderen boven de 65 jaar
  • Zwangere vrouwen
  • Mensen met een verzwakt immuunsysteem
Hoe zit het met de voedingswaarde?
Laten we kijken naar wat de wetenschap zegt over de voedingswaarde van rauwe versus gepasteuriseerde melk:
VoedingsstofRauwe melkGepasteuriseerde melk
CalciumAanwezigAanwezig
EiwittenAanwezigAanwezig
VitaminenAanwezigAanwezig met minimaal verlies
MineralenAanwezigAanwezig
Onderzoek toont aan dat pasteurisatie slechts een minimaal effect heeft op de voedingswaarde van melk. Het kleine verlies van sommige wateroplosbare vitamines weegt niet op tegen de veiligheidsvoordelen.
Hoe heeft pasteurisatie onze gezondheid verbeterd?
Wist je dat vóór de invoering van pasteurisatie (begin 20e eeuw) maar liefst 25% van alle voedsel- en watergerelateerde ziekten werd veroorzaakt door melk? Tegenwoordig is dat minder dan 1%!