Aan deze grafiek kun je zien hoe slecht de euro voor ons is

In 2008 en 2009 was de hele wereld in recessie, na de val van Lehman Brothers. Maar in de rest van de wereld is de crisis langzaam aan overwonnen. In Japan gaat het goed, in Afrika uitstekend, in Azië heel behoorlijk en in de VS opmerkelijk voorspoedig. Alleen Europa, met onze eurocrisis, blijft sterk achter en glijdt alweer in een recessie. Deze grafiek van de Wall Street Journal vertelt het verhaal in 1 plaatje.  

20 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. André Somers

  Hier zie je dus helemaal niets aan. Hier zie je het verschil tussen de ontwikkeling van het GDP tussen de VS en de Euro zone. Niets over Afrika, Azië of Japan. En al helemaal niets over de ontwikkelingen van vóór 2008.

 2. kletsmajoor

  Niet te vroeg juichen. In de US geeft de overheid sinds de crisis ca. 1000 miljard per jaar teveel uit. Daar bovenop verruimd de centrale bank de geldhoeveelheid ook nog eens 1000 miljard per jaar. Het resultaat is een zwak groeiende economie. Of die blijft groeien als de overheidstekorten moeten worden afgebouwd en de centrale bank stopt met de geldverruiming, moet nog maar blijken.

 3. snorkel

  Als de conclusie hieruit moet zijn dat een verzamelmunt (zoals de Euro) slecht zou zijn voor de groei… De Dollar is ook een verzamelmunt. Argument is dus volledig uit de lucht gegrepen. De reden dat de VS wél groeit is dat ze daar helikopterladingen vol geld over de financiële markten uitstrooien. Terwijl de burger massaal (50 miljoen!) aan de voedselbonnen zit. Zo bezien heb ik liever de Euro van de Dollar.

  • PaulusJ

   De USDollar een verzamelmunt noemen is stompzinnig. Er is namelijk maar één regering en één Federale bank die besluiten neemt over die munt en niet tientallen. Ook de gulden was geen verzamelmunt omdat er 12 provincies waren of de pond/Zwitserse frank zijn geen verzamelmunt omdat er Schotland en Wales is of er kantonnen zijn.
   U bent ook vast te dom om te beseffen dat de UK 4% groeit en Zwitserland 2,5% (en IJsland en Denemarken, Zweden en Noorwegen groeien) door hun eigen munt en hun eigen invloed daarop. Democratisch met hun direct gekozen vertegenwoordigers.
   De Euro en alleen de Euro brengt ons aan de bedelstaf, zonder democratische borging, zonder invloed van de volkeren maar wel betaald door die volkeren. Maar de snorkels van deze wereld gaan liever ten onder aan de USA haat en hun vooroordelen dan de werkelijkheid te zien en daar naar handelen.

   (in antwoord op snorkel)
   • Niegol

    Goh, wat een onbeleefd stukje text.
    Al zou ik het op inhoud met u eens zijn, dan nog zou de toon en het taalgebruik me ertoe aanzetten het met u oneens te zijn.

    (in antwoord op PaulusJ)
    • PaulusJ

     U zult zich thuis voelen bij snorkel.
     Liever beleefd en foutief dan onbeleefd en feitelijk en inhoudelijk juist. Zachte heelmeesters nietwaar?
     Net zo als: Lever de failliete Euro in een zichzelf vernietigend en niet democratisch Europa, dan enige politieke wijsheid en een gehaat Amerikaatje doen.
     Daarom zeggen ze weleens Europa is een religie. Dat blijkt dus ook uit de reacties

     (in antwoord op Niegol)
     • Hoestnou?

      Hoe je de euro of dollar ook noemt, feit blijft dat de VS anders wordt bestuurd dan de EU. Ondanks de economische groei van de VS, volgens dit grafiekje althans, is het nog steeds zo dat normale burgers het nergens ter wereld zo goed hebben als in de EU-zone. Wat is daar fout aan?

      (in antwoord op PaulusJ)
     • Martin

      Wat crisis en nood???
      Zolang we allemaal nog genoeg te eten hebben (zie de statistieken met mensen met overgewicht) en een dak boven ons hoofd hebben valt het allemaal wel mee!!! Door de supersnelle communicatie en de vele zichzelf noemdende “analysten” moeten we in een doomscenario gaan geloven??
      We hebben jaren in een enorme welvaart geleefd en het kon niet op, 2e auto op krediet, zomervakantie en wintersport met het hele gezin op krediet, veel te groot huis, enz. enz. en dat krijgen we allemaal even terug voor de kiezen. En maar leven ver boven je standaard en dan maar klagen als we wat in moeten leveren….
      Kan me daar zo aan ergeren… sorry ik moest dit even kwijt.

      (in antwoord op Hoestnou?)
   • Buck Danny

    “U bent ook vast te dom om te beseffen (…)”

    Doet u nu een Mart Smeetsje?

    (in antwoord op PaulusJ)
    • PaulusJ

     Die ik dan ook meteen weer intrek.
     Liever onbeleefd dan met Smeets vergeleken te worden

     (in antwoord op Buck Danny)
   • John

    Natuurlijk is de US Dollar een (wereldwijde) verzamelmunt. Veel kleine landen – meer speciaal de olielanden – zijn gewend hun im/export in dollars af te wikkelen. Met het woord ‘stompzinnig’ doet u zichzelf geen goed.

    (in antwoord op PaulusJ)
   • snorkel

    Als ik jou was zou ik me eerst maar eens verdiepen in de geschiedenis van de Dollar, Paulus. Als ik jou goed begrijp pleit je dus voor een verregaande monetaire integratie? Dezelfde transitie die de dollar is doorgegaan, startende eeuwen geleden toen elke Amerikaanse staat nog een zelfstandige munteenheid (en schuldpapieren) had? En waarna uiteindelijk al die zelfstandige munten zijn “verzameld” (jawel! verzameld – vandaar verzamelmunt) tot één Dollar? Les voor jou: lees je eerst even in voordat je ongefundeerde kritiek gaat lopen spuien 😉

    Trouwens, of we nou met euromuntjes betalen of met guldenmuntjes (het zou trouwens miljarden kosten om wéér een nieuwe gulden in te voeren: “terug naar de gulden” bestaat helemaal niet), het probleem zit ‘m in begrotingsnormfetesjisme en schuldgedreven assetsbubbles, niet in de muntjes. Met de gulden hadden we dezelfde problemen gehad (zie crises jaren 30 en 80).

    Bovendien ga je op geen enkel van mijn argumenten in. Dus chill een beetje en praat niet klakkeloos na wat je op schimmige blogs leest.

    (in antwoord op PaulusJ)
 4. Jochem

  Erm, ik mis de link met de Euro? Dit heeft eerder te maken met het beleid om te bezuinigen ipv te investeren zoals bijvoorbeeld wel op grote schaal gebeurd in de VS. En als je er maar miljarden in blijft pompen dan groeit de economie natuurlijk wel. En welk beleid het beste is, over allebei zijn boeken vol geschreven en valt wat te zeggen. Maar hoe dan ook, ik zie niet hoe je op basis van die twee grafiekjes tot die Telegraaf kop kan komen…

  • Karel Kritisch

   Je slaat de spijker op zijn kop! Ik dacht precies hetzelfde.. Ik heb het idee dat Geer hier niet zoveel vestand van heeft.

   (in antwoord op Jochem)
  • John

   Inderdaad, het gaat niet om de Euro, maar om Europa.
   En Europa heeft lemen voeten.

   (in antwoord op Jochem)
 5. Heldoppantoffels

  In de VS strooit men met geld (dat er eigenlijk niet is) om de economie
  kunstmatig op gang te houden en enige groei te creëren. Maar in Europa
  kost geld lenen bij de ECB ook praktisch niets, alleen in Europa vloeit
  dat geld niet door in de reële economie.

  De bubbel wordt nog
  éénmaal opgeblazen met bakken geld en dan klapt dit systeem definitief
  in elkaar. Het is een feit en werkelijk niet meer te ontkomen, wat we
  ook gaan doen. Geniet er nog maar even van, want wie denkt dat wij nu al
  in donkere tijden leven gaat zijn ergste nachtmerries tegemoet. Het kan een kwestie zijn van maanden tot hooguit een paar jaar.

  • Niegol

   Er wordt alweer voorspeld dat de beurs bubbel binnen twee jaar zal barsten.
   Dat klopt wel met wat je zegt.

   (in antwoord op Heldoppantoffels)
 6. AT

  Snappen we nou nog steeds niet dat de Euro niet het probleem is, alleen het medium waardoor we andere problemen voelen? Ongelooflijk simpele stelling in de titel op basis van twee lijnen in een grafiek. Leer deze eens te interpreteren.

 7. Adam

  Zonder de euro hadden we ook grote problemen in Europa gehad. De Euro is niet het probleem, maar wel een groot extra probleem.

 8. Frederic

  Dit is inderdaad wel erg simpel gezegd. Ten eerste is de GDP een wel erg beperkte maatstaf voor vooruitgang. In dezelfde periode is de inkomensongelijkheid in de VS alleen maar achteruit gegaan. Bovendien zijn de macro-economische overwegingen in de VS en EU erg verschillend. Nog niet zo heel lang geleden brandde iedere econoom Duitsland af vanwege achterblijvende groei. Ondertussen waren zij druk bezig structurele veranderingen in hun economie te verwerken. Inmiddels zijn zij de groei motor van de EU. En wat helemaal niet buiten beschouwing moet worden gelaten is dat de WSJ de spreekbuis is van een compleet VS georiënteerde economische visie. In de VS zijn ze er van overtuigd dat de EU een achterlijk en mislukt socialistisch experiment is. Een roadtrip van Madrid naar Hamburg en van New York naar San Francisco zal gegarandeerd een heel ander beeld opleveren van het zogenaamde succes van de VS-economie. Voor het grootste gedeelte is de VS een achterlijk, arm, derde wereld land. Kijk eens om je heen… Hoeveel zwervers, ghetto’s en openlijke armoede zie je hier nu eigenlijk. Voor iedereen die nu gaat klagen over NL: een tripje naar een gemiddelde achterwijk in de VS verlost je van je waanbeelden over hoe slecht het hier is.

Reacties niet toegestaan