Europese beurzen veren op na verkoopgolf

De Europese beurzen veerden vrijdag weer wat op na de zware koersverliezen in de afgelopen dagen. Wall Street beleefde donderdag de slechtste beursdag sinds maart door de vrees voor een nieuwe golf van coronabesmettingen in de Verenigde Staten. De Amerikaanse openingsindicatoren wijzen voor vrijdag echter ook op een stevig herstel voor de beurzen in New York.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde rond het middaguur 1,4 procent hoger op 547,55 punten. De hoofdindex koerst desondanks af op een weekverlies van ruim 4 procent. De MidKap dikte 1,7 procent aan tot 743,69 punten. Frankfurt en Parijs klommen tot 1,9 procent. Londen steeg 1,2 procent, ondanks een forse krimp van ruim 20 procent van de Britse economie in april.

Vastgoedconcern Unibail-Rodamco-Westfield voerde de stijgers aan in de AEX met een winst van bijna 7 procent. NN Group steeg 6 procent. De activistische investeerder Elliott Advisors roert zich bij de verzekeraar. Volgens Elliott is NN veel meer waard en doet het bestuur veel te weinig om de huidige onderwaardering tegen te gaan.

DSM
DSM won ruim 2 procent. Het speciaalchemiebedrijf neemt voor 980 miljoen euro het Oostenrijkse Erber Group over. Met de aankoop versterkt DSM volgens analisten zijn positie op de markt voor diervoeding. Supermarktconcern Ahold Delhaize sloot de rij met een min van 1,5 procent.

Luchtvaartcombinatie Air France-KLM (plus 6,4 procent) ging aan kop in de MidKap. Air France verwacht deze zomer op 150 bestemmingen te vliegen. Dat staat gelijk aan 80 procent van het totale netwerk van de Franse maatschappij. PostNL won 0,1 procent. Het aandeel zakte donderdag ruim 7 procent na de ongeldigverklaring van de vergunning voor de fusie met Sandd. Analisten houden rekening met lang juridisch getouwtrek rond de kwestie.

Accell
Accell won dik 3 procent. De fietsenfabrikant boekte in maart en april ruim een kwart minder omzet door winkelsluitingen in een aantal landen. Na de heropening van winkels in onder andere Duitsland was er sprake van een sterke opleving.

In Londen steeg IAG ruim 7 procent. Het moederbedrijf van British Airways en Iberia start een rechtszaak tegen de Britse overheid over de plannen voor verplichte quarantaine van passagiers vanwege het coronavirus. Dat doet IAG samen met easyJet (plus 7 procent) en Ryanair (plus 1,6 procent).

De euro was 1,1320 dollar waard, tegen 1,1366 dollar een dag eerder. Een vat Amerikaanse olie werd 0,2 procent duurder op 36,41 dollar. Brentolie klom 0,3 procent in prijs tot 38,65 dollar.