We rijden al weer net zoveel als voor de crisis, maar files blijven uit

De lockdown noopte de Nederlander tot een bestaan in of rondom huis. Maandenlang was het dan ook beduidend rustiger op de weg. Maar die tijd is voorbij. We rijden weer ongeveer evenveel als voor de coronacrisis. Groot voordeel: de files blijven uit.

Verkeersapp Flitsmeister analyseerde data van 1,7 miljoen gebruikers tijdens dertien weken lockdown. Toen ons land op 16 maart op slot ging halveerde het aantal auto's in de ochtendspits. Na een maand werd het weer drukker op de wegen.

Vorige week werd er zelfs meer gereden dan in de week van 9 tot 16 maart en vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder is de wegbezetting 90 procent. Doordat nog steeds heel veel mensen thuis werken is de ochtendspits 20 procent rustiger, genoeg om de meeste files te voorkomen.

Flitsmeister denkt dat de meeste mensen eerst thuiswerken en dan ergens gedurende de dag naar een afspraak rijden, waardoor ze wel hetzelfde aantal kilometers maken, maar meer verspreid over de dag. De avondspits is al wel deels terug.

Op dit moment bedraagt de filezwaarte in de ochtendspits slechts 14 procent vergeleken met dezelfde periode vorige jaar en in de avondspits 25 procent.

In de file staan is ontzettend duur. Als thuiswerken normaler wordt en zo veel files worden voorkomen, kunnen we de kosten van de crisis dus deels terugverdienen.

Bron(nen):   AD