62,5%: de grafiek die iedereen in Europa angst zou moeten aanjagen

De griezeligste grafiek van Europa is ook deze maand weer enger geworden. De jeugdwerkloosheid schiet als een pijl omhoog. Nog nooit in de geschiedenis was de jeugd zo goed opgeleid als nu, en nog nooit sinds er statistieken zijn zat een zo groot percentage werkloos thuis. Let op de uitschieters en vooral op Griekenland: 62,5 procent van de jongeren heeft daar geen werk en ook geen uitzicht dat spoedig te krijgen.

Bron(nen):   The Atlantic      

8 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  En opnieuw is het een sterk vertekend beeld.

  De jongeren die naar school gaan worden namelijk meegeteld als werkloos. En dat is in de leeftijd van 16+ een hele grote groep.

  De werkelijke cijfers zijn ook erg, maar lang niet zo erg als dit getal. Uiteraard zijn die niet echt werkloos, en hebben die ook geen probleem.

  • Calhoun84

   Als da zo is, zouden de cijfers in Duitsland dan ook niet veel hoger moeten liggen?

   (in antwoord op RhodBerth)
  • bebeben

   Het interessante aan deze grafiek is dat deze al begint te lopen vanaf 1983. Je mag ervan uitgaan dat de jongeren die in 2013 ten onrechte werden meegeteld als werkloos, ook al in 1983 ten onrechte werden meegeteld. Die denken we dan gewoon weg. Wat overblijft, is nog steeds een sterk stijgende lijn vanaf 2008.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • Pietje_Precies

    juist. bovendien worden de studenten er doorgaans wèl uitgefilterd door de CBS-en van deze wereld. je zou eerder kunnen zeggen dat er onder studenten nog meer stille werklozen zitten die denken “ik ga nog maar een studie doen, want ik kom niet aan de bak”.

    (in antwoord op bebeben)
    • RhodBerth

     In een publicatie van het spaanse CBS dat een paar weken geleden stond dat (toen) +-41% van alle jongeren werk had.

     Vervolgens concludeerde alle media dat de overige 59% dus werkloos was. Daarbij niet in acht nemend dat ze dus ook op school konden zitten, wat helemaal zo gek nog niet is bij 16+’ers.

     Kennelijk worden de data van dit ‘spaanse CBS’ gewoon op zo’n domme manier geinterpreteerd, ook door de partij die dit grafiekje heeft gemaakt. Ik heb geen idee hoe die data tot stand gekomen zijn, ik heb er alleen weinig vertrouwen in, nadat ik dat artikel van het spaanse CBS gelezen heb.

     (in antwoord op Pietje_Precies)
     • bebeben

      Wat heeft het rapport van de Spaanse CBS te maken met de grafiek hierboven, die voornamelijk laat zien dat de jeugdwerkloosheid in veel Europese landen sinds 1983 niet zo hoog is geweest?

      (in antwoord op RhodBerth)
     • Pietje_Precies

      I stand corrected

      (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Hier is het rapport van het Spaanse CBS: http://www.ine.es/en/daco/daco42/daco4211/epa0412_en.pdf (over het laatste kwartaal van 2012, dus iets gedateerd)

     Ik citeer: “The economically active population decreases by 176,000 persons, mainly among young people under-25 years of age.The activity rate decreases 32 hundredths, reaching 59.80%”

     Business Insider bv. draaide dat toen al om, en maakte er een werkloosheid van 60% van: http://www.businessinsider.com/spanish-youth-unemployment-is-on-the-verge-of-breaking-60-2013-1

     (in antwoord op Pietje_Precies)

Reacties niet toegestaan