Het Fyra-drama kost Nederland zeker 500 miljoen

De problemen met de Fyra hebben de Staat tot nu zeker een half miljard euro gekost. Dat zegt vervoerseconoom Bert van Wee van de TU Delft tegen de Nos Een belangrijk deel daarvan is renteverlies. De hogesnelheidslijn, kosten 7,2 miljard, werd in 2009 opgeleverd en sindsdien amper gebruikt. Dat kost geld. "Vergelijk het met de aanschaf van een nieuwe auto. Als je die eerst 2 jaar ongebruikt langs de weg laat staan, verlies je rente op de lening of op het spaargeld dat gebruikt is voor de aanschaf." Volgens de econoom kan het bedrag richting een miljard oplopen als ook de komende jaren de lijn veel minder wordt gebruikt. En dat zal het geval zijn, want met de Fyra wordt het niks meer: de Belgen hebben afdoende duidelijk gemaakt dat er teveel niet deugt. Bovendien willen ze hem niet op hun spoor hebben. En het zal jaren duren voor een vervanger voor de fyra is gekozen, besteld en geleverd. Daarnaast gaat NS voor miljoenen het schip in. Het bedrijf betaalde 100 miljoen euro voor de Fyra-treinen en het is de vraag hoeveel daarvan terugkomt.

Bron(nen):   Nos      

4 Reacties Doe mee met de discussie →


  1. Vogelbeest

    Spoorwegen zijn iets van 3 eeuwen geleden, toen er nog geen behoorlijke wegen waren. Met de kennis van nu: Asfalteer ze allemaal en stel ze lleen open voor vrachtwagens en bussen. OV blijft in stand, fileprobleem is opgelost, en de subsidieput gedempt.

    • JOHNN

      Betuwelijn ook? En hoezo fileprobleem opgelost? Omdat de vrachtrijders dan van de snelweg af moeten en de VVD allicht met het voorstel komt voor het geheel vervallen van maximum snelheden?
      En de aansluiting van geasfalteerde spoorlijnen op het bestaande wegennet wordt door een toverfee met haar stokje onmiddellijk en kosteloos gerealiseerd?

      (in antwoord op Vogelbeest)
  2. JOHNN

    Het lijkt me dat een strop nemen van 100 miljoen tot apennootjes kan verklaard in verhouding tot de reeds geleden verliezen en nog toe te voegen verliezen op de lijn. Het lijkt me verstandig om met Frankrijk en België samen met dezelfde treinstellen te gaan rijden. Trouwens merkwaardig dat zulke besluiten binnen de Europese samenwerking nog steeds tot de onmogelijkheden blijken te behoren. Men houdt zich in Brussel wellicht liever bezig met al of niet navulbare flesjes olijfolie in de restaurants…?? Zet de Fyra treinstellen maar op ebay, alles wat ze nog opbrengen voor een liefhebber in een warm land is mooi meegenomen.

  3. Dead Silence

    Foutje, bedankt….en we prutsen lekker verder.

Reacties niet toegestaan