Nederland loopt risico van 60 miljard door ECB-beleid

In Duitsland is het wel een thema: de miljarden die het het land kan kosten als het met de leningen van de ECB niet goed afloopt. Duitsland kan miljarden euro's verliezen door het grootschalige steunprogramma van de Europese Centrale Bank, zei  voorzitter Hans-Werner Sinn van het Duitse economisch instituut Ifo woensdag voor het constitutioneel gerechtshof in Karlsruhe. Bij dat grondwettelijke hof dient de vraag of de ECB niet op de stoel van de Duitse wetgever is gaan zitten.  Het gaat om bijna onbegrijpelijk veel geld. De ECB heeft een fonds om obligaties op te kopen van ruim 1300 miljard. In het ergste geval, als alles instort, moet Duistland zijn deel daarvan betalen. Dat is 27% en dat komt volgens Sin uit op een maximaal risico van €369 miljard. Maar ook voor Nederland gaat het in theorie om tientallen miljarden. Het Nederlandse aandeel in de ECB is 5,2%, dus de Nederlandse schade kan oplopen tot boven de 60 miljard. Het ECB-beleid is momenteel onderwerp van heftige discussie voor het Duitse gerechtshof in Karlsruhe, schrijft het FD.  Daarbij ligt vooral het zogenoemde OMT-programma (‘Outright Monetary Transactions’) onder vuur. De critici, behalve Hans-Werner Sinn, ook Bundesbank-president Jens Weidmann, vinden dat de ECB daarmee te veel de rol van de overheid overneemt.
Eerder op woensdag waarschuwde IMF-directeur Christine Lagarde het hof ervoor het ECB-beleid niet te torpederen. Zij zei dat de aankoopprogramma's de eurozone hebben behoed voor nog grotere crises. 

Bron(nen):   Der Spiegel  Het Financieele Dagblad    

3 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  En de garanties afgegeven voor het EFSF en het ESM komen daar nog eens bovenop.

  • Heldoppantoffels

   Lagarde waarschuwde het hof dit beleid niet te torpederen….. Regelrechte inmenging met de rechtsgang in Duitsland, absoluut onacceptabel!

   (in antwoord op kletsmajoor)
 2. grasspriet

  ‘Eerder op woensdag waarschuwde IMF-directeur Christine Lagarde het hof ervoor het ECB-beleid niet te torpederen.’

  Alle Centrale Banken zijn, in tegenstelling tot wat men denkt, private ondernemingen.
  Lees onderstaande quote eens en lees dan de opmerkinge van Lagarde nog eens, dan wordt je een boel duidelijk mbt wat er wereldwijd aan de hand is.

  ‘Give me control of a nations money supply, and I care not who makes it’s laws.’
  Mater Amschel Rothschild, founder of the Rothschild banking dynasty.

  See the picture?

Reacties niet toegestaan