‘Volgend jaar 6 miljard extra bezuinigingen’

Volgens het FD zijn PvdA en VVD het eens: volgend jaar zal er voor 6 miljard extra worden bezuinigd.  Dat is het bedrag dat EU-commissaris Rehn bij zijn bezoek aan Nederland heeft genoemd. Formeel is het standpunt van de regering dat de definitieve keus pas in augustus wordt gemaakt, maar dat is uiteraard schijn. Ook de meest recente raming van het Centraal Planbureau doet er kennelijk niet mee toe. Die wordt morgen bekend. Het zou heel goed kunnen dat die raming zoveel slechter is dan de vorige dat 6 miljard niet genoeg is om het tekort onder de 3% te krijgen, zoals de bedoeling was. Maar als VVD en PvdA nu al tot de slotsom zijn gekomen dan het 6 miljard moet worden, dan doen die ramingen er blijkbaar niet toe. Zoals ook de suggesties van de Nederlandse Bank zijn genegeerd: die schreef deze week dat er tussen de 6 en 8 miljard nodig is. Financieel fractiespecialist Henk Nijboer (PvdA) en zijn VVD-collega Mark Harbers trekken in het FD een gezamenlijke lijn. Harbers: 'Het regeerakkoord is helder: wij moeten ons houden aan de regels van het Stabiliteits- en Groeipact.' Nijboer: 'Doorslaggevend zijn de Europese afspraken. De interpretatie daarvan is daaraan scheidsrechter Olli Rehn. Zijn interpretatie is glashelder. Wij houden ons aan EU begrotingsregels.'

Bron(nen):   Het Financieele Dagblad      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. iembam

  Volgens Jaar? wie is Jaar? die ken ik niet. Volgens Slordig, spelingsfaut in de titel.

  een beetje flauw, maar wel treurig.

 2. Genuine_Defector

  Pssst… Jaar erop gaan we ook weer vrolijk bezuinigen.

 3. Prikker

  Zo lang dit kabinet weigert het mes in eigen vlees te zetten (=bezuinigen) maar steeds maar blijft verkiezen om de opportunistische korte termijn oplossing (=lastenverhogingen) te kiezen blijven de uitgaven structureel groter dan de inkomsten en gaan we jaar na jaar na jaar steeds weer extra nieuwe ‘bezuinigingen’ krijgen.
  Dat ligt niet aan de economie, maar aan het kabinetsbeleid.

 4. André Somers

  Toch maar eens iets doen aan de voortdurende stijging van de zorgkosten dan. Want inderdaad: daar wordt niets bezuinigd, maar elk jaar weer miljarden meer uitgegeven dan het jaar ervoor.

 5. marianne martens

  Het is allemaal glashelder volgens de heren, we houden ons aan de EU begrotingsregels. Waarom zit dit kabinet + 2e Kamer er. Als de belofte aan de EU zo helder en krachtdadig is waarom heft U zichzelf niet op met zijn allen. Zijn we er ook zo uit.

 6. Karel Kritisch

  Ik moet hierbij aan dit bijbelverhaal denken 😉 Genesis 41:25-35 Ook voor niet religieuze regeringen een verhaal om van te leren.. Maar nee in de vette jaren geven ze de mensen Zalmsnippen etc dom, dom..

  25 Toen sprak Jozef tot de farao: ‘De twee dromen van de farao betekenen hetzelfde. God heeft de farao aangekondigd wat Hij gaat doen. 26 De zeven vette koeien zijn zeven jaren; de zeven volle aren zijn eveneens zeven jaren. De dromen betekenen hetzelfde. 27 Ook de zeven magere, lelijke koeien, die daarna omhoog kwamen, zijn zeven jaren; en de zeven spichtige, door de oostenwind verschroeide aren zijn eveneens zeven jaren, jaren van hongersnood. 28 Ik heb al gezegd dat God daarmee aan de farao meedeelt wat Hij gaat doen. 29 Eerst komen er zeven jaren van overvloed in heel Egypte. 30 Dan komen er zeven jaren van hongersnood, waarin heel de overvloed van Egypte vergeten raakt en hongersnood het land opslokt. 31 Zo groot zal de hongersnood zijn, dat er dan van de overvloed niets meer te bekennen valt. 32 Dat de farao het twee keer gedroomd heeft, betekent dat Gods besluit onwrikbaar vaststaat en dat Hij het binnenkort ten uitvoer zal brengen. 33 Laat de farao dus uitkijken naar een verstandig en wijs man, en die aanstellen over heel Egypte. 34 De farao moet maatregelen nemen en opzichters aanstellen in heel Egypte, om tijdens de zeven jaren van overvloed in heel het land een vijfde van de opbrengst te vorderen. 35 Al het voedsel van de komende goede jaren moeten zij verzamelen. Onder het beheer van de farao moeten zij het koren opslaan in de steden en het goed bewaren. 36 Dat voedsel kan dan in de behoefte van het land voorzien tijdens de zeven jaren van hongersnood die Egypte te wachten staan; zo zal het land niet van honger omkomen.’

Reacties niet toegestaan