Blunder bij NOW-regeling: Miljoenen te veel naar gemeentes

Bij de NOW-regeling, eigenlijk bedoeld als loonkostenvergoeding voor bedrijven, zijn gemeenten niet expliciet uitgesloten. Daardoor kon het dat enkele gemeentes miljoenen subsidie kregen, ontdekte RTLZ.

Bedrijven konden bij een omzetdaling van minstens 20 procent als gevolg van de coronacrisis aanspraak maken op een loonkostenvergoeding, zodat ze geen personeel hoefden te ontslaan. Een gemeente maakt per definitie geen omzet en heeft dus geen recht op de vergoeding.

Toch heeft een handjevol gemeenten steun aangevraagd. Zo ontving Stadskanaal 1,1 miljoen euro. Dat bleek een foutje van het UWV te zijn. Het stadje kreeg uiteindelijk maar 51.000 euro voor het overeind houden van een theater.

Maar het is niet de enige gemeente. Ook het Brabantse Asten ontving meer dan een miljoen door geblunder van het UWV, nadat de gemeente steun vroeg voor zwembad en sporthal. Waarschijnlijk is de hele subsidie onrechtmatig, omdat beide voorzieningen geen eigen rechtspersoonlijkheid vormen en moet het geld dus terug.