Europarlementslid verdient 618% meer dan de burger die hij vertegenwoordigt

Europarlementsleden kunnen gemiddeld 878% meer verdienen dan de burgers die ze verondersteld worden te vertegenwoordigen. Dat blijkt uit een berekening van Preisvergleich.de, een Duitse vergelijkingssite voor consumenten, die de gegevens van de 27 EU-landen vergeleek en rangschikte. Nederlandse Europarlementsleden, zitten iets onder het gemiddelde. Ze verdienen als ze gebruik maken van alle regelingen 618% meer dan hun de gemiddelde burger. Een doorsnee Nederlander moet 36 jaar werken om te verdienen wat een éénmalig verkozen Europarlementslid tijdens een vijfjarige ambtstermijn kan opstrijken. In Bulgarije is dat zelfs 108 jaar. Hoe armer een land, hoe groter de verschillen, blijkt uit de studie. Volgens de site verdient een Europarlementslid gemiddeld 17.727 euro per maand of 213.924 per jaar. Door daar de vele extra’s en vergoedingen aan toe te voegen waarop de Europarlemntsleden recht hebben, toont Preisvergleich.de aan dat ze tot meer dan 1 miljoen euro per jaar kunnen opstrijken (1.069.622 euro voor belastingen om precies te zijn). In dat bedrag zitten dan wel de salarissen meergerekend die ze hun medewerkers uitbetalen. Een Nederlands Europarlementslid verdient jaarlijks 213.924 euro per jaar.  Het modale jaarloon ligt  op 29.813 euro. Een verschil van 618%. Formeel liggen de salarissen veel lager, namelijk op 7.956. Maar de 736 Europarlementsleden mogen sinds 2011 ook nog eens jaarlijks 107.000 euro aan belastingsvrije onkosten declareren zonder die te hoeven aantonen.

Bron(nen):   Preisvergleich  Express    

14 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Prikker

  Hoogste tijd voor méér belastingschijven en niet minder zoals ons kabinet wil.

  • André Somers

   Het zou al helpen om medewerkers van international organisaties gewoon überhaupt belasting te laten betalen. Want ja, het bovengenoemde inkomen is belastingvrij, in tegenstelling tot die modale €29.813…

   (in antwoord op Prikker)
 2. knier

  Ooit zal dit veranderen,maar hoe langer men er mee wacht die zwijnenstal uit te mesten,hoe meer er onder de guillotine zullen sneuvelen,het geduld van het volk neemt omgekeerd evenredig af met de ernst van de crisis.
  En als het omslag punt eenmaal bereikt is….

 3. Edwin67veen

  Onze Euro-azijnpisser heeft weer iets gevonden hoor. Mijn vroeger baas zij altijd. Je moet niet jalours zijn op andere mensen, als je vind dat die het beter hebben, moet je zorgen dat je het zelf ook krijgt.
  Ook ik vind de salarissen hoog en buiten proportie, maar aan de andere kant wordt er wel van je gevraagd om jaren lang in Brussel te vertoeven. Vraag eens aan de gemiddelde nederlander of ze voor 4 jaar in Brussel willen werken in de politiek. Ik denk dat je niet heel veel enthousiastelingen krijgt. Of je familie moet mee (man of vrouw moet baan opzeggen) of je ziet je gezin (voor zover je dat hebt) alleen in het weekend. Dan mogen ze van mij beste een miljoen krijgen, maar ik kom er niet voor.
  Maar ik zou zeggen, als het zo geweldig is, waarom er dan niet voor gaan en wordt Europarlementarier. Den Haag heeft toch zijn langste tijd gehad en wordt straks opgeheven als we de Verenigde Staten van Europa krijgen.
  Misschien hebben ze daar nog wel een stukjesschrijver nodig? Kan deze stukjes schrijver ook eens over serieuzere onderwerpen schrijven.

  • Apekool

   Natuurlijk zit er een deel “opoffering” in, maar rechtvaardigt dat 3x de Balkenende norm (reken maar terug: bruto-netto)?

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • Edwin67veen

    Als je mijn verhaal goed leest, zei ik dat ook niet. Maar er zitten twee kanten aan en die ene kant wordt vaak vergeten.

    (in antwoord op Apekool)
  • Rob

   Haha in Brussel wonen en werken is niet bepaald erg. Ik doe dit zelf al 2 jaar en idd mijn gezin woont nog in NL maar goed met een paar keer heen en weer reizen lost zich dat ook op. Niet makkelijk op zich maar kan wel. Diegenen die in het parlement zitten hebben prima voorzieningen om het gezin over te laten komen. Het is prima wonen in de omgeving van Brussel of in Brussel zelf. Beter dan in NL. Je zult je ook niet zo ontheemd voelen aangezien he net zo druk bevolkt is als hier.

   Het is een goede ervaring voor de kids en voor de dame en heer des huizes om een sene tijdje in het buitenland te werken en wonen! Goed voor de taalbeheersing en de contacten.

   Kortom een zeer goed plan om te doen en al helemaal als parlementslid. Het enige is dat dit een soort gouden kooi wordt. Het verdient zo goed dat je er niet gauw meer weg wil ook ben je aan wat anders toe zeg maar op een gegeven moment ;).

   Even sparen en je kan als god in Frankrijk ergens anders gaan zitten en af en toe wat bij klussen. Kortom zeker geen slecht idee om te doen en het zogenaamde nadeel om in Brussel te wonen en werken geldt niet als excuus om een dergelijk overdreven hoge beloning te rechtvaardigen. Het zou een onderdeel van de beloning mogen zijn :), je kunt het als een mooie toegift zien.

   Als je de kans hebt – doen dus 🙂 om een heleboel voor de hand liggende redenen en dan een jaartje of 10 dit volhouden en dan stoppen met werken en doen wat je echt leuk vindt. Wat een mazzel 🙂

   (in antwoord op Edwin67veen)
   • Edwin67veen

    Ik woon niet in Nederland. Ook daar zou je mij niet met een miljoen naar toe krijgen.

    (in antwoord op Rob)
 4. Hanne Ryckewaert

  Loyaliteit van het eigen personeel kan je op 2 wijzen bekomen. Door de mensen te doen geloven in je project, of door het af te kopen.

 5. Eric

  > Europarlementslid verdient 618% meer dan de burger die hij vertegenwoordigt.
  Correctie: De tabel claimt dat een Nederlandse europarlementariër 618% VAN het (Nederlandse) BBP per hoofd verdient. Dat is 518% MEER DAN het BBP per hoofd.

  >toont Preisvergleich.de aan dat ze tot meer dan 1 miljoen euro per jaar
  >kunnen opstrijken (1.069.622 euro voor belastingen om precies te zijn).
  Correctie: De tabel claimt dat dit is wat europarlementariers in “legislative period” verdienen, dus per 5 jaar, niet per jaar.

  Overigens is het BPP per hoofd niet hetzelfde als gemiddeld inkomen voor de beroepsbevolking. Kinderen, bewust niet werkenden, gepensioneerden, gehandicapten, langdurig arbeidsongeschikten worden hier allemaal op een hoop gegooid. Mensen met een baan (wat voor baan dan ook) verdienen gemiddeld al het dubbele (= 200% VAN of 100% MEER DAN) het BPP per hoofd.

 6. Anna

  Dat hele dictatoriale EU gedrocht kost kapitalen , hypocrieten zoals Smit Kroes , Schultz , Barrosso en andere zakkenvullers krijgen (verdienen is wat anders ) bijna 400.000 per jaar , figuren die paperclips en papier bijvullen krijgen al 30.000 euri . Heel snel afschaffen of laat Nederland de eerste zijn die uit dat zooitje stapt , kost ons vele Miljarden en die dictators vertellen ook nog eens wat we wel en niet mogen ! ERUIT en snel ook .

 7. Wil Sistermans

  Het artikel is erg slordig. Gemiddeld en modaal inkomen worden door elkaar gebruikt alsof dit hetzelfde betekend. De vergelijking gaat is ook onzin. Een Europarlementariër doet ook ander werk dan de gemiddelde burger. Als hij/zijn werk goed doet heeft hij/zij ook heel wat meer verantwoordelijkheden. Dat mag best wat beter betaald worden. Bij de vergelijking hoort minimaal het salaris van een gewoon parlementslid uit het land.

  Het klakkeloos toevoegen van de maximale onkosten vergoeding is niet netjes. Lang niet alle Europarlementariërs declareren dat. Veel van die vergoeding gaat naar de reis en verblijfkosten. Een normale burger heeft die ook niet.

  Dat de dames en heren ruim betaald worden en een deel daarvoor maar weinig doet is natuurlijk wel zo. Ook het aantal Europarlementariërs is wel erg groot. Eens fors bezuinigen op het Europarlement mag wel eens. Dan denk ik niet alleen aan lagere kosten per Europarlementariër, maar ook vermindering van het aantal. 754 parlementariërs is onzin met de helft of een derde hiervan moet het ook kunnen.

 8. Alex Kruyshoop

  Nee die eikels verdienen het niet, ze KRIJGEN het. Schandalig gewoon!
  Waarom nemen ze niet gewoon genoegen met 30.000 euri peer jaar. Ruim voldoende voor normale mensen om rond te komen. Oeps…. DAT is het… Politici ZIJN geen normale mensen!!

 9. snorkel

  Och gut, gaan we nu op de Calimero-tour? Maak maar eens een grafiekje wat de gemiddelde bankdirecteur “verdient” en hoeveel geld van zijn klanten die er de afgelopen jaren doorheen gejast heeft. Of een gemiddelde directeur van een chemisch concern en wat die aan milieuschade veroorzaakt. Dán heb je pas sensatie!

  Zonder de Eu was er geen verbod op bijen-dodende pesticiden gekomen, had elk land zijn eigen vervuilingsnormen, waren alle banken in Europa waarschijnlijk failliet geweest (domino-effect van Griekenland), etc. En dat hele Europese parlement kost ons… €3 per Europese burger per jaar! Zie http://www.vpro.nl/speel.program.1703349.html… Nou nou nou… 3 hele euro’s. Ga je dan liever druk maken over iets onnozels als de HRA, die elke Nederlander €600 per jaar kost.

Reacties niet toegestaan