Het verschil tussen de economie van Europa en de VS in één grafiek: banen

De werkloosheid in Europa is al vele jaren hoger dan die in de VS. Maar na de crisis van 2008/2009 komt het grote verschil: de werkloosheid in de VS daalt, die in Europa stijgt

17 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. RhodBerth

  En nu ook graag lijntjes erbij die de staatsschuld representeren als % van het BBP.

 2. kletsmajoor

  De verklaring staat ook in de grafiek. Europa heeft een crisis veroorzaakt door de gemeenschappelijke munt, de VS hebben die crisis niet.

  • André Somers

   Volgens mij hebben de staten in de VS ook een gezamenlijke munt…

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ja, maar daar hebben ze een burgeroorlog voor nodig gehad.

    (in antwoord op André Somers)
    • IwanovKapotjeplov

     Onzin, de US dollar bestaat al sinds de VS onafhankelijk werden van Groot-Brittanië. Daar heeft de Amerikaanse burgeroorlog niks mee van doen, die kwam heel wat jaren later.

     (in antwoord op kletsmajoor)
     • Heldoppantoffels

      Bovendien is het de grootst mogelijke onzin om te beweren dat Europa een crisis veroorzaakte door de gemeenschappelijke munt.

      Door de crisis voelen we nadelen van het voeren van 1 munt.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
     • kletsmajoor

      Waarom noemen ze het dan de Eurocrisis?

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • RhodBerth

      Ze noemden de mexicaanse griep ook de mexicaanse griep.

      Als de zuiderlijke staten van Amerika in elkaar klappen voelen de noorderlijke staten dat ook.

      Het voordeel van het hebben van een eigen munt is dat je de inflatie kan aanwakkeren en jezelf zo uit de crisis kunt halen. Het nadeel is dat iedereen die geld heeft dat geld ziet verdampen. Dat geld dan uiteraard ook voor de pensioenen.

      Maar Griekenland zou nu wel wat hyperinflatie kunnen gebruiken. Maar het probleem blijft bij Griekenland, Italie, Frankrijk en Spanje zitten, en niet bij de Euro. De Euro maakt het alleen duidelijk en zorgt ervoor dat wij mee lijden. Maar we zouden toch wel meegeleden hebben. Alleen misschien iets minder hard.

      Maar voor hetzelfde geld hadden we geen euro gehad, en was nu iedereen boos geweest omdat we geen euro hadden, terwijl de Amerikanen wel een eenheidsmunt hebben en daar geen crisis is.

      Als er crisis is moet er altijd een zondebok zijn. En nu is dat de euro en de bankensector. Lekker makkelijk.

      De realiteit is dat het de amerikaanse bankensector is en de corrupte zuid europeanen.

      (in antwoord op kletsmajoor)
     • kletsmajoor

      De dollar bestond al maar voor zover ik weet is hij pas in of na de burgeroorlog als eenheidsmunt ingevoerd.

      (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 3. Spot Gold

  Hoog tijd dat Europa de cijfers op dezelfde manier berekent als de VS, dan verdwijnt tenminste dat onaangename verschil.

  • Heldoppantoffels

   Hopelijk gaan we in Europa zo min mogelijk overnemen van de VS, dan is er namelijk bar weinig meer om trots op te zijn.

   (in antwoord op Spot Gold)
 4. De helft van het geheel

  Misschien dan meteen ook tijd om de inkomensongelijkheid van de VS te importeren? Dit soort platgeslagen redenaties in te simpel voor woorden. Denk voor jezelf vanuit een geheel en ga geen gele broek kopen omdat de buurman die ook aanheeft (omdat hij werkt als pipo de clown in het circus).

 5. IwanovKapotjeplov

  Onzinnige grafiek. Appels met peren vergelijken. De VS telt een hele hoop werkelozen niet mee, omdat mensen die geen uitkering meer krijgen en zich niet actief aanmelden als werkzoekend, uit de statistiek verdwijnen.

  Ik zou zeggen, kijk eens hoeveel mensen van voedselbonnen moeten leven in de VS. Of hoeveel extra schulden men heeft gemaakt en wat het bedroevende netto resultaat daarvan is. Onderliggend is niets opgelost. Op het moment dat de FED ook maar een hint geeft over het afbouwen van de steunprogramma’s, zoals afgelopen week, breekt de pleuris uit bij de steunjunkies op de beurs en lopen de rentes gelijk op. Ergo : de FED kan niet meer terug en zal moeten blijven pompen tot het bittere einde.

  • Heldoppantoffels

   Dat klopt en zodra de Federal reserve stopt met het pompen van geld in de de Economie/stopt met het opkopen van staatsobligaties, dan kun je bijna niet anders dan uitkomen bij een systeemcrash. Tenzij er plotseling enorme economische groei zou ontstaan.

   Veel mensen denken overigens dat de Fed/federal reserve een overheidsorgaan is, maar het betreft hier een private organisatie. Het drukken van geld is in de VS in private handen….

   (in antwoord op IwanovKapotjeplov)
 6. Edwin67veen

  Hou er maar mee op dames en heren. Het heeft geen zin om nog meer reacties te geven op deze stomzinnige stukjes en zinloze grafiekjes. De schrijver is zelf niet eens in staat om ze te lezen (dat bleek wel in het vorige artikel). Deze persoon wordt ingehuurd door de anti-EU vereniging of vereniging van azijnpissers, die alles wat Europa doet verkeerd vindt. Ik heb hem al aangeraden om te verhuizen naar het groene gras van de (verre) buren (USA), maar hij is jammer genoeg nog niet vertrokken en blijft ons bestoken men onzinnige grafiekjes die op allerlei manieren uitgelegd kunnen worden.

Reacties niet toegestaan