Samsom gaat ons verleiden geld uit te geven

Het kabinet is op last van Samsom bezig met plannen om ons geld te laten uitgeven. Bij de politieke onderhandelingen over nieuwe bezuinigingen voor 2014 stuurt de PvdA aan op een veelomvattend plan om miljarden euro's aan opgepot geld in de economie te pompen. Dat blijkt uit een vraaggesprek met  Samsom dinsdag in de Volkskrant. Pensioenfondsen, banken, grote beleggers, woningcorporaties en particulieren moeten hun geld laten rollen. Het kabinet dient te zorgen voor belastingvoordelen, garanties en andere stimulansen om dat zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Er moet voor 6 miljard worden bezuinigd. Dat remt de economie. Samsom wil dat het kabinet daarnaast met plannen komt om de economie te stimuleren en roept het kabinet op het niet te laten bij het op orde brengen van de schatkist.  'De tijd van afwachten tot het beter wordt, is echt voorbij. Er moet meer op de mat komen. Het is tijd om de economie een forse impuls te geven, zodat er weer werk komt en er weer wordt gebouwd. We zullen mensen moeten verleiden. Ik verwacht dat het kabinet daarin nu alle terughoudendheid laat varen.' 

Bron(nen):   De Volkskrant      

61 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diablue

  Het land der idioten heeft een koning die het verdient en een regering die het verdient, precies op maat

  • Esther8

   Het lijkt er wel op he? Ik heb spijt van mijn stem, maar had op dat moment (en nu overigens ook) geen alternatief geweten…

   (in antwoord op Diablue)
   • disqus_cDEBEY6Kl8

    Maart volgend jaar mag je ze voor de eerste keer om hun oren slaan.

    (in antwoord op Esther8)
   • Edwin67veen

    Maar wat moet je dan? Ik zou bij god (en ik ben atheïst) niet weten op wat voor partij ik nou zou moeten stemmen. Dat zakenkabinet vond ik nog niet zo’n slecht idee.

    (in antwoord op Esther8)
  • Prikker

   Het ergste is, dat ik er eigenlijk geen goed argument tegen heb….

   (in antwoord op Diablue)
 2. RhodBerth

  Het is een naïeve oproep, maar het is wel waar. Als de mensen die nu
  geld oppotten het gaan uitgeven, dan kunnen de mensen die nu in de
  problemen zitten wellicht werk vinden.

  Maar het is naïef om te denken dat je dit ‘spenderen’ zelf kunt aanmoedigen. Het is een economische wet die vanzelf gaat gelden, alleen kan niemand voorspellen wanneer, laat staan er invloed op hebben. Mensen gaan weer spenderen als ze zelf vinden dat ze genoeg hebben gespaard.

  • André Somers

   Ik denk vooral dat mensen weer gaan spenderen als ze het idee hebben dat ze kunnen overzien wat er op hun af komt, en welk effect dat op hun zal hebben. Dat betekent: als er stabiel beleid nodig is. Juist de aankondiging dat er weer 6 miljard “bezuinigd” zal gaan worden betekent weer meer onzekerheid: welke lastenverhogingen komen er aan? Welke diensten gaan weg vallen of worden veel duurder? En ja, dus wordt je als burger voorzichtig met geld uitgeven. Je weet immers niet wat de volgende maatregel is en hoe hard je die zal treffen.

   (in antwoord op RhodBerth)
   • RhodBerth

    Voor een grote groep zal werkgelegenheid het belangrijkst zijn.

    Een lastenverzwaring is vervelend, zeker als je moeite hebt de eindjes aan elkaar te knopen. Maar het echte gevaar is het verliezen van je baan en op termijn een aanzienlijk deel van je inkomen.

    Een 2e element is dat een huishouden op een gegeven moment niet meer kan bezuinigen. Dan zijn de goedkoopste abonnementen/contracten/verzekeringen afgesloten, de overbodige zaken zijn gestopt. De wintersport vakantie is overgeslagen, de zomervakantie is goedkoper. Minder of goedkopere sigaretten, goedkoop eten, niet meer uit eten gaan. En op een gegeven moment is het op. Dan is er niks meer te bezuinigen.

    Voor de groep werkenden, die dus niet in inkomen achteruit gaan, is dat de bodem. Ze kunnen vanaf dat moment enkel maar meer gaan uitgeven, en gaan dat doen als ze wat meer werkzekerheid hebben.

    Lastenverzwaringen gaan dan ten koste van de spaarrekening, als die er is, en anders worden er schulden opgebouwd. iig gaat het dan niet meer ten koste van de consumptie.

    Kortom, individueel is dat zeker een probleem. Maar voor de economie is dan de bodem bereikt. Tenzij er natuurlijk iets gebeurd als in Spanje/Griekenland, bij massaontslagen en massawerkloosheid. Dan zak je door de bodem heen en is de toekomst pas echt onzeker.

    Maar daar heb je wel 30 jaar zuidelijke corruptie en wanbeheer voor nodig. Dat gebeurt niet zomaar.

    (in antwoord op André Somers)
  • Pietje_Precies

   Mensen potten op, omdat hun toekomst onzeker is. Dat aanmoedigen zal wel meer “stick” worden dan “carrot”. Gaat allemaal averechts werken,

   (in antwoord op RhodBerth)
 3. Paulraw

  We moeten meer sparen voor onze oude dag èn we moeten meer uitgeven ,wat wil die man nou?

  Verleiden….Het zal wel erop neerkomen dat we nog minder rendement op een spaarrekening krijgen zodat we in arre moede dit geld gaan uitgeven.

  • Prikker

   Als dat het enige is, valt ‘t nog mee.
   Maar dat laatste zinnetje van Samsom doet me erger vrezen…

   (in antwoord op Paulraw)
 4. FritsB

  De enige manier om de economie een impuls te geven is lastenverlaging, en daar heeft dit kabinet nog nooit van gehoord. Mijn pensioen is al jarenlang niet aangepast, alle lasten zijn gestegen, de BTW is verhoogd. Ik heb alle overbodige “vet” al geschrapt. Samsom dacht toch niet dat ik extra zal gaan uitgeven terwijl hij en zijn makkers er niet over piekeren om zelf naar bezuinigingen op hun uitgaven te zoeken?

 5. Paulraw

  Trouw:
  ”De Nederlandse economie is in het eerste kwartaal aanzienlijk sterker gekrompen dan eerder werd gedacht. Dat blijkt uit een tweede raming die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag heeft gepubliceerd.”
  Goh,hoe zou dat nou komen?

  Samsom staat al op -60% in de peilingen,ga zo door.Mensen eerst plukken en dan zeggen dat ze meer moeten uitgeven.

  • disqus_cDEBEY6Kl8

   Vergeet niet om maart volgend jaar bij die -60% te zitten.

   (in antwoord op Paulraw)
 6. Esther8

  Dit kabinet is alleen maar bezig met geld zoeken en afpakken. Ze zouden zich louter en alleen moeten focussen op geld verdienen, en het mensen en bedrijven mogelijk maken dit te doen, en op minder geld uitgeven aan onzinnige zaken en megalomane miskleunen. Ik mis de visie en het gezonde verstand en houd mijn hart vast voor de komende jaren…

 7. Paulraw

  Als ik het goed begrijp gaat het kabinet een deel van de betaalde pensioenpremie belasten.Dit bedrag zou,na belasting natuurlijk,terug moeten worden gegeven aan de burger ipv overgeboekt naar de pensioenfondsen omdat zoals de huichelaars zeggen we ”nu een paar jaar langer werken” om onze premies te betalen..
  Pensioenfondsen zeggen dat dit niet kan ,terecht.Dit zou dan inhouden dat we 2 x belasting over ons pensioen betalen.
  Financiële oplichting dus.
  En dan oproepen tot meer uitgeven?

  • marianne martens

   Pensioenen zeggen inderdaad terecht dat dit niet kan.Geld uitgeven en meer werkgelegenheid scheppen voor al degenen, die ontslagen zijn en willen werken, het zou zomaar kunnen.Er zijn ook veel andere zaken aan de hand bv een heel diep wantrouwen tegen de huidige politici met zijn bestuurders op Europees en elk landelijk niveau.Kijk in je eigen kleine werkkring, als je iemand wantrouwt dan wil je er niets mee te maken hebben.Zolang er geen stevige maatregelen worden genomen t.a.v.Banken,Ziektekostenverzekeraars,Verzekeringen, Aandeelhouders, de 100- den miljarden belastinggeld, die door de overheid zijn weggesmeten, in die tijd zijn deze beslissingen vast allemaal aan een geil modieus druppel -bureau genomen, zal er Te weinig gebeuren. Je hoeft in stad en dorp maar te kijken en weet dat er heel veel leed en verval is. Het is weer soft, maar er ontstaat zelfs een solidair en een gevoel van mededogen,met al die mensen die het nu extreem moeilijk hebben.

   (in antwoord op Paulraw)
   • Paulraw

    ”Er zijn ook veel andere zaken aan de hand bv een heel diep wantrouwen tegen de huidige politici met zijn bestuurders op Europees en elk landelijk niveau.Zolang er geen stevige maatregelen worden genomen t.a.v.Banken,Ziektekostenverzekeraars,Verzekeringen, Aandeelhouders, de 100- den miljarden belastinggeld, die door de overheid zijn weggesmeten”
    @Marianne

    En weer een meteen nadat ik je reply las ,het houdt maar niet op
    ”Directeur Fons Catau van de Achterhoekse woningcorporatie heeft bij zijn vertrek een bedrag van 600.000 euro meegekregen. Het bedrag is bedoeld om het pensioengat van Catau op te vullen.
    De voorzitter van de raad van commissarissen Ton Doesburg ontkent dat het gaat om een gouden handdruk: ‘het is alleszins verdedigbaar. Het lijkt veel geld omdat het een afkoopsom ineens is, maar het valt wel mee, we hebben in één keer afgerekend.”’
    Ook De Woonplaats heeft onder leiding van Catau een te groot financieel risico genomen met de derivatenportefeuille.”
    @Elsevier
    Wederom een cadeau in de vorm van 4 jaarsalarissen van Rutte na wanbeleid.

    En de modalen mogen neuzelen neuzelen over aftrek van 1,75 % pensioenpremie.
    NL een kastenloze maatschappij ?Laat me niet lachen.

    (in antwoord op marianne martens)
 8. Ffrog

  Om politici te kunnen beoordelen op hun voorstellen stelt Bezemer (RUG) dat je kunt kijken of het de Debt/GDP verhouding in balans brengt.

  Zie http://www.youtube.com/playlist?list=PLdsMpUardfwrkORd5BSFWA9sRiteWeGOb

 9. Prikker

  Wanneer je ‘verleiden’ als een eufemisme voor ‘dwingen’ gaat gebruiken, is het tijd onze regering te verleiden plaats te maken voor een andere en net als Samsom hoop ik dan dat het Nederlandse volk daarin nu alle terughoudendheid laat varen.

  • marianne martens

   hoop dat we het nog mee mogen maken, ik doe mee met de prikactie’s.

   (in antwoord op Prikker)
   • Esther8

    Eens. Ik ben voor een echt zakenkabinet met dito doelstellingen. Geen politieke plucheplakkers die er alleen maar zitten voor eigen gewin en toekomstige baantjes. Professionals met bewezen verstand van zaken, niet met bewezen ervaring met flyeren en partijpolitiek…

    (in antwoord op marianne martens)
    • marianne martens

     dat is mooi een zakenkabinet. Tijdens Rutte I dacht ik er net zo over. Een zakenkabinet met uiterst intelligente wezens die verder kijken en doen dan de ” geijkte” neus lang is.Lijkt uiterst moeilijk om onder de verstikking van een partij uit te komen.

     (in antwoord op Esther8)
     • Heldoppantoffels

      Klinkt mooi, maar dan moet je geen graaiers in dat zakenkabinet toelaten en is het dan nog een zakenkabinet?

      (in antwoord op marianne martens)
  • Heldoppantoffels

   Mee eens, maar er is zo weinig alternatief…. Wie wil werkelijk voor de belangen van de burgers gaan staan? En nog dieper, hebben onze politieke vrienden het werkelijk voor het zeggen, of ligt de macht eigenlijk al teveel bij de graaiende bestuurders van de Unilevers, de Shells?

   (in antwoord op Prikker)
   • Prikker

    Ik ben het met je eens dat het systeem op dit moment corrupt is.
    Maar alleen omdat we geen oplossing zien wil nog niet zeggen dat we dan stil en gehoorzaam moeten zijn. En om het probleem zo groot te maken dat niemand er meer iets aan durft te doen heeft niemand wat aan.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Ja ik vertel het tegen zoveel mogelijk mensen en zodra er grootschalige protesten komen doe ik zeker mee.

     (in antwoord op Prikker)
 10. Har Davids

  Er is grof bezuinigd, er gaan miljarden naar onze Europese vrienden, in Brussel wordt met geld gesmeten en nu moet de belastingbetaler, wiens geld vast zit in onverkoopbare woningen en pensioenfondsen die ook niet langer zeker zijn, geld gaan uitgeven?

  Het wordt tijd dat wij een parlement krijgen dat uit meer bestaat dan baantjesjagende ex-actievoerders. Diderik begrijpt de situatie van de rest van Nederland niet: alles staat op de tocht en dan dit?

 11. disqus_xFwSBMX80K

  Dit land gaat niet alleen naar de godverdomme door marokkanen maar ook door de PvdA en SP.

  • Heldoppantoffels

   Het is onze eigen politieke ‘elite’ die ons verkoopt. Dat is ook de reden waarom ik voor een langdurige, zeer strikte, scheiding ben tussen politiek en bedrijfsleven.

   (in antwoord op disqus_xFwSBMX80K)
 12. Templein

  Als ze toch iets willen doen, luister dan naar die economen die adviseren om een groot project voor werklozen te scheppen.

  Maak een varende stad bijvoorbeeld. Woonboten die bij stijgend water meestijgen en omgekeerd bij daling.
  Maak het voor energiegebruik energieneutraal door zelfwinning.
  Voor zo’n stad zijn allerlei ambachten nodig, technici, hier en daar een beheerder, een coördinator van taken en fasen en een paar administrateurs.

  Dat brengt de conservatieve bouwwereld wellicht ook op ideeën.

  Dan gloort er toch nog hoop aan de horizon.

  • Heldoppantoffels

   Klinkt mooi en helemaal mee eens, maar ook onze overheid zal er alles aan doen om de accijnzen binnen te laten blijven stromen. Of dacht je dat die +40% die Europa gaat heffen op goedkope zonnepanelen uit China werkelijk het doel heeft om die paar Europese producentjes te beschermen??

   Dat heet de mond vol hebben over innovatie, maar niet als dit ten koste gaat van de eigen kas. Idem met de elektrische sigaret, men poogt dit verplicht als medicijn te laten invoeren. Puur omdat ‘ome overheid’ geen accijnzen kan heffen op de e-sigaret. Zelfde reden waarom je een zware boete krijgt als je zonnebloem olie in je dieseltank gooit….etc etc etc.

   (in antwoord op Templein)
   • Templein

    Uw argument kan ik niet tegenspreken. Veel fossiele beleidsmakers missen de creativiteit om voor te sorteren op andere handel.

    Dat neemt niet weg dat een dergelijk project veel mensen aan banen helpt en aan stageplekken.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
 13. disqus_cDEBEY6Kl8

  Organiseer een loterij met allemaal nieten.

 14. Mark

  Soms gaat het goed soms iets minder maar nog steeds goed. Wat lopen we eigenlijk te zeuren of hadden jullie alle hoop op deze man gevestigd? Niet zeuren jaartje niet op vakantie en beetje extra werken niks mis mee vraag maar aan je ouders!

  • marianne martens

   ben een van die wat oudere mensen, altijd hard gewerkt en gestudeerd, niets mis mee, met genoegen gedaan. Er zijn nu ipv opbouw verschrikkelijke zaken die diep doordringen
   in ieders privaatdomein, zie Koos van der Eng e.a.

   (in antwoord op Mark)
 15. Koos van der Eng

  Bij wie hebben wij, en alle andere landen een staatsschuld?Van wie is de Europese centrale bank ? Van wie is de federal reserve? Waarom keurt de Europese Unie het goed dat wij genetische gemanipuleerd voedsel binnen krijgen!? Waarom keuren ze de slechte E nummers goed? (die niet goed voor ons zijn )Waarom worden medicijnen op chemische basis gemaakt ,terwijl ze zijn gebaseerd op natuurlijke bestanddelen?Waarom geen natuurlijke bestanddelen gebruiken !?geen bijwerkingen !! Zorg kosten gaan omhoog , maar de verzekeringen maken wel ± 3.4 miljard winst. Waarom betalen grote multinationals 2% belasting, en soms niks ,omdat ze een lening hebben die weer aftrekbaar is !? Waarom wordt ons belastinggeld gebruikt , voor oorlogen die gebaseerd zijn op leugens!! Waar shell weer olie vandaan haalt en aan ons verkoopt .

  • Heldoppantoffels

   Wat een mooie en duidelijke samenvatting van de ellendige staat van de westerse samenleving. Hulde!

   Ik stel mij vaak de vraag wat er aan te doen is en kom dan tot de conclusie dat het minste dat ik kan doen is het verder vertellen.

   Hopelijk kunnen we ons op een gegeven moment organiseren om de benoemde misstanden recht te zetten. De mens is geen varken!

   (in antwoord op Koos van der Eng)
   • RhodBerth

    “Wat een mooie en duidelijke samenvatting van de ellendige staat van de westerse samenleving.”

    Die ellendige westerse samenleving inderdaad!
    Noem 3 landen waar het beter toeven is dan in de westerse samenleving, nu of in het verleden. Nu en in het verleden.

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
    • Heldoppantoffels

     Het feit dat wij de minst erg behandelde mensen zijn dat ben ik onmiddellijk met je eens, terecht punt.

     En tegelijk is het feit dat ik de minst slechte behandeling krijg in het westen voor mij geen reden om de misstanden maar te accepteren. Elke dwaling van de overheid is er 1 teveel.

     (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Prima, kritisch zijn is goed.
      Maar het over de “ellendige staat van de westerse samenleving” te hebben gaat gewoon nergens over. Bovendien zorg je ervoor dat je op die manier ook niet serieus genomen wordt met terechte kritiek.

      Als ik tegen een vriend die zojuist bij mij thuis een theekopje omgestoten heeft zeg: “Je bent de grootste barbaar en massamoordernaar die er ooit heeft rondgelopen” zeg, is de kans dat hij me uitlacht groot. Als ik zeg: “Wil je even voorzichtig doen” is er een grotere kans dat hij luistert.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Koos van der Eng

    Mensen moeten wakker worden , en ja met verder vertellen helpt je het proces versnellen ! Grote multinationals betalen nauwelijks of geen belasting , dus waarom zouden wij nog betalen !?Moet je eens kijken als wij met ze alle niet meer gaan betalen ! En hoe snel dan alles anders kan . Mensen vergeten dat wij de macht hebben, maar deze geven aan stel poppen, die weer sprookjes ,en verhaaltjes vertellen in de grote poppenkast …

    (in antwoord op Heldoppantoffels)
  • RhodBerth

   En waarom zijn we gezonder, leven we langer, zijn we gelukkiger en welvarender, hebben we een auto, kunnen we 2x op vakantie, hebben we geen honger problemen, worden onze vrouwen niet verkracht en worden homo’s aardig geaccepteerd, zetten we een rijksweg af met 1 uur file als daarmee het leven van 1 motorrijder kan worden gered, is het milieu beter en gezonder dan 100 jaar geleden, sterven onze kinderen en vrouwen nog maar zelden bij de bevalling, is 99,9% van ons voedsel veilig, hebben we een rechtstaat waar we ons recht kunnen halen, zijn er arbeitswetten en zijn we op zondag vrij en op zaterdag, en hoeven we maar 8 uur per dag te werken, krijgen we een uitkering als we ons werk kwijtraken, als we ziek worden, of oud zijn, en is dat dus bij elkaar allemaal beter en veel beter dan 99,999% van onze voorouders het hadden en 99% van de rest van de wereldbevolking het heeft

   EN KLAGEN WE TOCH DE GANSCHE DAG?
   (en gelovigen we in allemaal conspiracy theorieën, wantrouwen we iedereen, zijn we boos en bozer, alsof we worden onderdrukt door Saddam Adolf Kim Yon Dictator himself)

   antwoord: omdat we het zo goed hebben en zoveel vrije tijd hebben, waar we kennelijk niks mee kunnen, zodat we ons maar van alles in gaan zitten beelden.

   Als de werkelijkheid te goed en te saai is, dan verzinnen we gewoon fictie om het toch interessant te houden, om onszelf weg te zetten als ‘the good guy’ en anderen als evil te kunnen zien.

   (in antwoord op Koos van der Eng)
   • Heldoppantoffels

    Beste Rhodberth, beeld ik mij in dat in Irak geen WMD zijn gevonden? Beeld ik mij in dat banken de kluit belazerden en dat er niet 1 bestuurder achter de tralies zit? Beeld ik mij in dat afluistering van burgers gemeengoed is geworden. Beeld ik mij in dat westerse geheime diensten oorlogen uitlokken? Zo zijn er veel teveel voorbeelden van beslissingen en gedrag van onze overheden die onacceptabel zijn.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het gaat niet om de feiten, het gaat om de overtrokken conclusies die je eruit trekt.

     Verder beeld je je wel in dat westerse geheime diensten oorlogen uitlokken.

     WMD in Irak is een veel complexer verhaal dan alleen “waren er WMD in Irak of niet”

     Afluisteren is een veel complexer verhaal, dat bovendien gewoon door 70% van de burgers wordt goedgekeurd. (Er is ook een verschil tussen het volledig afluisteren/volgen van 1 burger (big brother) of het doorzoeken van alle data op willekeurige sleutelwoorden. Het eerste moet alleen gebeuren bij reële verdenking en met de mogelijkheid op rechterlijke controle).

     Ik vind veel van je conclusies geen recht doen aan de complexiteit van de realiteit en teveel horen bij een zwart/wit wereld denken gebaseerd op een simplistische manier van denken. En uitspraken als “de ellendige staat van de westerse samenleving” maken het er ook allemaal niet erg veel aannemelijker op. Het spijt me.

     Ik had een Noord-Ierse collega die op z’n werk er een potje van maakte. Toen hij moest opleveren (na 2 jaar werken!) bleek hij niks te hebben, en meldde hij zich ziek. Zat een half jaar in de ziektewet, en mocht toen zelfs weer terugkomen van het bedrijf!

     Vervolgens zat hij elke dag tegen me te klagen over de onrechtvaardige maatschappij die alleen bezig was met geld en waar geen plaats was voor zwakken…. Ik werd doodziek van die gast. 6 maanden had hij thuisgezeten vanwege z’n eigen falen, en noch had de maatschappij hem niet laten vallen. Sterker nog, hij kreeg gewoon geld, en mocht weer terugkomen bij z’n werkgever (een multinational die aan hem geen cent winst maakte).

     Ik kan het gewoon niet serieus nemen. Er is van alles mis in onze maatschappij, en heel veel mensen werken er hard aan om dat te verbeteren. We zijn allemaal mensen, we maken allemaal fouten. Sommige mensen belazeren de boel expres. En meestal worden die aangepakt, en soms kan dat niet gewoon omdat er geen goede wetgeving voor is. (want ook onze wetgeving is imperfect).

     Maar het wantrouwen, het cynisme, de ontevredenheid en de eeuwige boosheid op anderen die door sommigen op the internets wordt ge-uit vind ik gewoon onrealistisch storend, onterecht en over the top. Bovendien heb ik de ervaring dat over het algemeen gesproken het juist die over-de-top klagers zelf het minste bijdragen aan de verbetering van de maatschappij. Over het algemeen, wellicht dat dit voor jou niet geld, maar weet bij welke groep je hoort.

     Die Ierse klaag collega waar ik het over had, die het altijd had over onrecht en weet ik veel wat, die deed niks voor anderen. Z’n goede salaris gaf hij niet aan goede doelen. ‘s avonds zat hij thuis te internetten en tv te kijken, geen vrijwilligerswerk, niks. Een andere collega werkte bij de voedselbank en die was positief en optimistisch, droeg bij aan de maatschappij, en die klaagde nooit over anderen. En dat valt mij vaker op.

     Ik heb een broertje dood aan onrealistische klager. Waarom? Omdat ik denk dat juist hun groeiende aantal onze maatschappij verrot maakt. En daarom ageer ik daar tegen op internet sites als deze. De cynische zeikers, de klagers en de ‘anderen zijn slecht’ posters, die maken onze maatschappij verrot. Nog meer dan corrupte bankiers en slechte politici. Van die laatste zijn er maar een paar, en die hebben lang niet zoveel invloed op de volksmoreel en de sfeer in het land. (al ben ik blij dat Berlusconi 7 jaar de bak in gaat, en mogen alle corrupte bankiers naast ‘m komen zitten van mij)

     Enfin, lang verhaal, ik wordt er niet populair van bij beroepsklagers, maar dat zal me worst zijn.

     (in antwoord op Heldoppantoffels)
     • Heldoppantoffels

      Overtrokken conclusie? Heel bijzonder die kop in het zand strategie van jou. Je hebt een broertje dood aan onrealistisch klagen, helaas voor heb ik een broertje dood aan mijn kop in het zand steken.

      Jouw Ierse collega is voor mij niet heel relevant. Wel relevant is de complexiteit van veel van de huidige situaties waar wij voor staan, dat mag echter nooit een vrijbrief zijn om de makkelijke (regelmatig niet wetmatige) weg te kiezen. Dus er moet zoals ik al aangaf zeer zeker iets gebeuren en politici hebben zich te verantwoorden aan het volk en zouden moeten handelen in het belang van het volk. Er kan geen excuus zijn voor leugens en bedrog.

      Ps. jouw populariteit zal mij ook een worst zijn, ik probeer je (ondanks dat ik van mening ben dat je ridicule stellingen inneemt) toch serieus te nemen door op een aantal zaken in te gaan.

      (in antwoord op RhodBerth)
     • RhodBerth

      Ik steek mijn kop niet in het zand, ik lees voors en tegens, denk na, maak een afweging, probeer m’n eigen standpunt vanuit een ander oogpunt te zien, en kom dan tot een conclusie, die ik evt. later bijstel. Het met jou oneens zijn is niet hetzelfde als ‘mijn kop in het zand steken’.

      Als ik m’n kop in het zand zou steken zou ik het ALTIJD met de overheid eens zijn, NOOIT problemen zien, en alles reuskleurig bekijken. Maar zo is het niet.

      Met jouw laatste post ben ik het eens. Jij wisselt genuanceerde berichten af met berichten die extreem ongenuanceerd zijn. Dat is jammer. Die extreme berichten met die grote uitspraken doen namelijk geweld aan je gewone normale goede kritische posts.

      (in antwoord op Heldoppantoffels)
   • Koos van der Eng

    Grappig dat u de vragen ontwijkt hier boven ,en met een mooi verhaaltje op de proppen komt! Ik weet niet of u politieke ambities heeft !? Maar als ik het zo lees, dan u kunt zo de politiek in ! Samen met al die andere mooi praters , in de politiek! wat scheef is praten wij recht ! En over vakantie , auto , en honger gesproken … U staat waarschijnlijk hoog op de ladder , en dan zie je niet wat er daadwerkelijk beneden gebeurt !! Naast u zijn er vele mensen die helemaal niet op vakantie kunnen of amper geld hebben om eten te kopen , een auto kunnen rijden, omdat het niet meer te betalen is !! Tevens vraag ik me af of u ooit van Monsanto heb gehoord !? Gezien hun verleden ,en dat ze de voedsel markt over proberen te nemen !! Maar dat zie je niet op het nieuws , wereldwijd zijn miljoenen mensen de straat op gegaan ! (Niks over in het nieuws te zien )Ik vraag me dan af hebben ze wat met elkaar te maken !? E Nummer zijn ook niet slecht voor je zeker!?(70% is slecht ) Zieke mensen zouden zonder winst geholpen moeten worden ! Neem nou iemand die kanker krijgt, (wat al erg genoeg is) Die mensen worden nog extra gestraft met rekeningen die de verzekering niet vergoed ! Ben je al ziek geven wij je nog ff een trap na , want zo werkt het in dit land ! Medicatie zou op natuurlijke basis gemaakt moeten worden , en niet chemische ! Zorg kosten gaan omlaag want natuurlijke bestanddelen zijn niet duur , en geen bijwerkingen ! En over dictators gesproken: Heb hier een filmpje over libie allemaal feiten wat je niet op het nieuws zie ! http://www.youtube.com/watch?v=aJURNC0e6Ek Ook een oorlog gebaseerd op leugens. Afgeslacht als een beest khadaffi was hij dan echt zo slecht ? En nu de olie stelen en aan ons verkopen ! En dan vergeet ik nog dat ze nu een rothschild bank systeem hebben gekregen( Net als ons) We moeten van het corrupte systeem af ,wat ons alleen maar in de schulden houd! Weg met de staatsschuld ,weg met de voordelen voor grote multinationals!

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Het zou heerlijk zijn als het vanaf vanmiddag gratis medicijnen zou gaan
     regenen. Helaas kost het geld om medicijnen te ontwikkelen en te maken,
     dus zijn er gewoon bedrijven nodig die willen investeren en innoveren.
     En bij de bedrijven werken mensen die geld willen verdienen, en de
     investeerders willen ook geld verdienen.

     Maar het staat u vrij om een onderneming te beginnen die gratis medicijnen ontwikkelt en verkoopt.

     Uw visie op medicijnen komt rechtstreeks uit de diepe krochten van de onderbuik en is totaal irreëel.

     Verder
     verplicht niemand u om e-nummers te eten die volgens u zo ongezond
     zijn. Sterker nog, de overheid verplicht bedrijven om de e-nummers op de
     producten te plaatsen om u te helpen een keuze te maken naar uw zin. U
     heeft de mogelijkheid om gezonder en gevarieerder te eten dan ooit en
     dan waar dan ook te eten. Ik zou zeggen: gefeliciteerd, u zult wel blij zijn.

     Uiteraard
     heeft u gelijk dat er ook in onze rijke landen mensen zijn die geen
     geld hebben voor vakantie en extra’s. En ik hoop van harte dat dat
     aantal verder terug zal worden gedrongen. (en dan ga ik nu maar even
     voorbij aan de mensen met een gat in hun hand, met vechtscheidingen,
     verslavingen en gokschulden. daar is geen overheids kruit tegen
     opgewassen).

     Maar in onze westerse samenleving is dat percentage
     mensen dat het moeilijk heeft vele malen lager dan waar ook ter wereld
     en wanneer ook ter wereld.

     Zieken hoeven in ons land maar een
     klein percentage te betalen van hun behandeling. Zelfs als ze
     onverzekerd zijn worden ze nog geholpen! U redeneert verkeerd-om.
     U
     bent ziek en maakt 100.000 euro aan kosten. Toch hoeft u er maar 1000
     euro van te betalen. Dat betekent dat je van de maatschappij 99.000 euro
     krijgt. Maar helaas worden de zieken vervolgens boos omdat ze 1000 euro
     zelf moeten betalen. Dat is de ‘ik heb recht’ maatschappij. Waarin
     mensen niet denken vanuit eigen verantwoordelijkheid en dankbaar zijn
     voor de voordelen van ons verzekeringssysteem, maar enkel boos worden
     omdat ze niet gratis geholpen worden.

     Maar wat gebeurt er als
     alle zorg gratis wordt? Dan stijgt de zorgvraag enorm, moeten we
     allemaal meer betalen, worden mensen roekelozer, en gaan ze voor elk
     wissewasje naar de dokter. We zitten al met exploderende zorgkosten.

     De
     realiteit is dat we hier niet in het paradijs der utopieën leven waar
     alles maakbaar is en rechtvaardig kan zijn. De realiteit is dat alle
     voordelen nadelen hebben, en dat het ons door de eeuwen heen gelukt is
     om een aardig beschavingsniveau te krijgen waarbij de zwakken meer
     worden geholpen dan ooit. De zwakken hebben het in het west-europees
     kapitalisme vele malen beter dan in welk communistisch systeem ooit.

     En
     ik hoop dat het nog beter kan worden, maar we moeten wel realistisch
     blijven. Maar vanuit het slachtoffer denken is nooit veel realisme en
     innovatie gekomen.

     (in antwoord op Koos van der Eng)
 16. Koos van der Eng

  Laten we anders gaan promoten : om op schone energie over te gaan ,en we geven subsidie op zonnepanelen om het te stimuleren ! En als iedereen toe hapt gaan we er belasting opheffen ! Hou toch op met die poppenkast ….

 17. vrijheid nu

  Het is inderdaad ongelooflijk hoe ze er elke keer weer mee wegkomen. Wanneer krijgt de burger ze vrijheid terug ? Geboren slaven in een systeem zijn we. En de Nederlandse burger maar vertrouwen op de politiek. Als je echt je ogen opend zie je het. Lang leve de ECB.

Reacties niet toegestaan