Principes: McDonald’s niet in kolonies Israël

De Israëlische tak van de Amerikaanse fastfoodketen McDonald's weigert uit te breiden naar de gekoloniseerde Palestijnse gebieden. Kolonisten in Ariel op de bezette Westelijke Jordaanoever hebben de onderneming gevraagd in een nieuw winkelcentrum een vestiging op te zetten, maar de baas van de Israëlische McDonald's, Omri Padan, piekert daar niet over, meldde de krant Haaretz donderdag. Padan, ook stichter van de Israëlische vredesbeweging Vrede Nu, heeft naar eigen zeggen nooit zaken willen doen in de door Israël bezette gebieden. Zijn bedrijf heeft ook geweigerd een vestiging te openen in een joodse wijk in het sinds 1967 bezette deel van Jeruzalem. McDonald's streek in 1993 in Israël neer en groeide daar in 20 jaar tijd uit tot een onderneming met 180 restaurants. McDonald's domineert er de 'snellehaphandel' volkomen met een marktaandeel van 70 procent.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Sympathiek uitgangspunt. Het geeft ook aan dat er onder Israëliërs zelf grote politieke verschillen zijn. Net als in Nederland trouwens. Denk aan de stichting Een ander Joods geluid.

 2. Pietje_Precies

  Nou daar zit vast handelsgeest achter. Volgens mij wonen in de betwiste gebieden vaak orthodoxen/extremere types, en die kopen geen onkosjere Cheeseburgers….

 3. PaulusJ

  Maar gelukkig in Saoudi-Arabië zijn er 114, Kuweit 37 en in Oman, Emiraten, Qatar en bezet Cyprus ook ruim voldoende.

  Hypocrisie moet er zijn nietwaar en Joden zijn natuurlijk altijd veel erger dan echte dictaturen, waar de koppen en handen letterlijk door de straten rollen

 4. jantje

  Als je wel eens leest waar ze hun hamburgers van maken of hun broodjes, dan denk je in eerste instantie niet aan principes.

 5. input@nu

  Ik vraag me sterk af of dit niet gewoon een praktische overweging is, herverpakt als ideologisch principe. Ze hebben gewoon geen zin in trammelant daar en er koopt daar toch niemand iets bij de Mac

Reacties niet toegestaan