Ze zeuren alweer om hogere bonussen

Ze zwellen weer aan, de verhalen dat topmannen bij bedrijven slechts vast zijn te houden als ze dikke vetten salarissen krijgen en nog vettere bonussen. Dat was, zoals we ons nog herinneren, een van de redenen waarom bij ABNAMRO nog grotere bonussen werden betaald. "De markt vraagt het; anders lopen onze beste mensen weg naar het buitenland," heette het al die jaren. En omdat we niet zeker wisten of het klopte (al klonk al nooit erg waarachtig) lieten we het begaan. 
Maar nu is het sprookje voorbij. In Engeland had de regering al een maximum gesteld, En nu blijkt in het stimuleringsplan in Amerika in de laatste versie ook een ferme restrictie aan salarissen en bonussen te zijn opgenomen. Die restricties gaan veel verder dan de regering-Obama had voorgesteld en maken deel uit van het uiteindelijke compromis. De 25 topbazen van bedrijven die delen in staatssteun mogen geen cent aan bonussen meer ontvangen. En andere extra betalingen mogen alleen bij bijzondere verdiensten en in de vorm van een aandeel in de winst op de lange termijn. Het is bijna socialistisch en voor Amerika ongekend. 
Het gemopper is dan ook al begnnen. "Dat zal een groot probleem vormen bij de betaling en het behoud van topkader," zegt Scott Talbott, lobbyist voor de financiële sector. Hij denkt dat bankiers in de verleiding zullen komen naar het buitenland te gaan. En ook anderen op Wall Street vinden de beperkingen veel te ver gaan. "Op deze wijze raakt de structuur uit het salarisgebouw." 
Naar welk buitenland managers dreigen uit te wijken, is onduidelijk, omdat intussen bijna overal dezelfde beperkingen gelden. Zimbabwe misschien, daar zijn de salarissen nog heel hoog.

Bron(nen):   The Huffington Post