China gaat winkelen

China heeft een van zijn staatsbanken, de China Development Bank, uit winkelen gestuurd. Dollars heeft China genoeg, overgehouden aan de jaren waarin de hele wereld in China goedkope producten kwam kopen. Nu achten de Chinezen de tijd kennelijk rijp om eens iets met dat geld te gaan doen. 
Vrijdag leenden de Chinezen de Braziliaanse oliegigant Petrobas tien miljard uit, in ruil voor een lange termijn leveringscontract. Eerder deze week sloot China al soortgelijke olieafspraken met Rusland en Venuzuela. Opgeteld kocht China in een week voor 41 miljard dollar aan olie. 
Maar er was meer. De Australische aluminiumproducent Rio Tinto kreeg 19,5 miljard voor een lange termijn contract. En afgelopen maandag kocht een Chinees mijnbouwbedrijf het Australische OZ Minerals, een onderneming die zink delft. En andere deals zijn in de maak. 
China spreekt met allerlei producenten van grondstoffen en energie die in geldnood zitten. Het land maakt zo razendsnel gebruik van de lage prijzen en de hoge nood waarin anderen verkeren. Aan het eind van de crisis, zo denkt The New York Times, heeft China een sterk verbeterde positie op de grondstoffenmarkt. En hebben ze die gekocht voor zo min mogelijk geld. China heeft ook veel last van de crisis, net als alle andere landen, maar dankzij de enorme reserves heeft China er ook veel plezier van.

Bron(nen):   The New York Times