'20 veehouderijen produceren meer broeikasgassen dan heel Duitsland'

Economie
woensdag, 08 september 2021 om 11:53
welingelichtekringen header 1
Twintig gigantische boerenbedrijven zijn verantwoordelijk voor meer uitstoot van broeikasgassen dan Duitsland, het Verenigd Koninkrijk of Frankrijk. Dat staat in de Meat Atlas, die is ontwikkeld door Friends of the Earth en de Duitse denktank Heinrich Böll Stiftung.
De veehouderij is goed voor 14,5 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. De grootste vlees- en zuivelproducenten zitten in China, Brazilië, de VS en de EU. Volgens het rapport wordt driekwart van al het akkerland op de wereld gebruikt om vee groot te brengen of om voedsel te produceren voor de dieren. "In Brazilië alleen al wordt 175 miljoen hectare gebruikt voor vee. Dat is evenveel als alle landbouwgrond in de Europese Unie," klinkt het in het rapport.
Er wordt ook gewezen op de aanhoudende schaalvergroting in de vlees- en zuivelindustrie, waar steeds grotere megabedrijven ontstaan die kleinere bedrijven blijven opkopen, waardoor meer duurzame voedselproductie weinig kans krijgt.
Bovendien krijgt de veehouderij als geheel nog steeds miljarden aan subsidie. Tussen 2015 en 2020 ontving de sector ruim 400 miljard euro van vooral Amerikaanse en Europese banken en pensioenfondsen.
Bron(nen): The Guardian