Leve de belastingparadijzen

Met de kredietcrisis zitten niet alleen de banken in het verdomhoekje, maar ook de belastingparadijzen.
Staten die hoge belastingen heffen, zoals Duitsland, maar ook het Amerika van Barack Obama, willen graag een eind maken aan de ‘safe havens’ die Zwitserland (met zijn bankgeheim) en allerlei (sub)tropische eilandenrijken (van Guernsey tot de Antillen) voor de gefortuneerden zijn.
Het is een makkelijke prooi, althans om politieke nummers mee te maken: publieke instemming verzekerd en dat ook nog voor niks. Er zijn natuurlijk mensen, te beginnen met dictators en ander schuim van de wereld, die zulke paradijzen aanwenden om hun geroofde bezittingen veilig te stellen. Maar overheden zijn ook niet altijd even betrouwbaar.
En hoe hoog zouden de belastingen zijn als er niet van zulke paradijzen waren? En moet de wereld niet blij zijn dat er in tijden van crisis neutrale landen zijn als Zwitserland? Dat heeft weliswaar een dubieus oorlogsverleden, maar bracht voor talloze vluchtelingen ook een laatste redding.
Het is goed dat er verschillende staten zijn, en het is nog beter dat ze niet allemaal dezelfde belastingtarieven hebben. Zie het volgende artikel.

Bron(nen):   The Wall Street Journal