Roemer: de sociale partners moeten akkoord opzeggen

De sociale partners moeten de stekker uit het sociaal akkoord trekken als het kabinet doorgaat met de bezuinigingsoperatie van zes miljard euro voor 2014. Dat zegt SP-leider Emile Roemer in een interview met NU.nl. "Ze zouden geen knip voor de neus waard zijn als ze daar hun handtekening onder zouden zetten", aldus de SP'er. "Dat staat zo haaks op hun advies in het sociaal akkoord, daar kunnen ze nooit akkoord mee gaan en dat zullen ze ook niet doen." In het sociaal akkoord sprak het kabinet met de partners af om de 4,3 miljard aan extra bezuinigingen in de ijskast te zetten in de hoop op spoedig economisch herstel. Ook adviseerden werkgevers en werknemers in het akkoord om de aangekondigde bezuinigingen voor 2014 helemaal te laten vallen, vanwege de schadelijke gevolgen voor de economie. Zowel FNV als werkgevers hebben aangegeven tegen de bezuinigingen te zijn.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Edwin67veen

  De sociale partners hoeven het er ook helemaal niet mee eens te zijn. Zij besturen het land niet en zijn ook niet gekozen door het volk. Dus als regering zou het me helemaal niets kunnen schelen of ze het er wel of niet mee eens zouden zijn.
  Net zo lang bezuinigen als overheid tot je minder uitgeeft dan er binnenkomt. Dan zou je als normaal gezin toch ook doen?
  De sociale partners zouden zich beter kunnen afvragen hoe ze ondanks de bezuinigingen er zelf voor zouden kunnen zorgen dat we klaar voor de toekomst kunnen zijn en hoe we de werkgelegenheid in betere banen kunnen leiden. Hoe worden we meer competatief en hoe zorgen we ervoor dat opleidingen en banen beter bij elkaar komen.
  Ze zijn nu continue bezig om ruzie met de overheid te maken omdat ze meer geld willen (waarvan ze weten dat dat niet kan), terwijl ze beter hun energie kunnen steken in overleg met onze oosterburen. Kijken hoe die het aangepakt hebben. Je moet geen banen scheppen met overheidsgeld.

 2. Indenvreemde

  @ Heer Edwin67veen “eens” met kanttekening.De overheid zelf is nog steeds een geld verslindende organisatie. Waarom herstructureren zij zich zelf niet? Waarom blijven er miljarden uitgaan naar de EU? Ok het zijn beloftes maar op een dag moeten die worden ingelost.Waarom moet dat prestige project Joint Strikefighter koste wat kost doorgaan …en dat in een tijd als deze De BV Nederland gaat failliet op deze manier.
  Het lijkt alsof die lui daar in den Haag totaal geobsedeerd zijn door Europa Hun focus moet liggen in “eigen land” en vooralsnog niet er buiten.Toch??

 3. Dead Silence

  Het woord sociaal komt mijn keel uit en is synoniem voor alles mee de afgrond intrekken, zelfs degene die je hebben geprobeerd te redden. Nivelleren is een feest als we met z’n allen op het kerkhof liggen, op 1,80 meter. Dan zijn we allemaal gelijk.
  .

 4. RhodBerth

  Het probleem is niet dat er wordt bezuinigd, het probleem is dat er niet goed wordt bezuinigd, dat belastingen als bezuinigingen worden gezien, en dat de ‘sociale’ partijen de echte bezuinigingen uitsluiten omdat ze liever hebben dat hun achterban op hun stemt, dan dat hun achterban werk heeft.

Reacties niet toegestaan