Het vliegtuigenkerkhof

In het centrum van Frankrijk, in Chateauroux, bevindt zich een reusachtig kerkhof van afgedankte vliegtuigen. 
Ten tijde van de Koude Oorlog hadden de VS hier een van hun grootste Europese bases. Nu worden er jumbo’s en andere giganten onttakeld - en verdwijnen ze voorgoed na bewezen diensten. Op de romp van de toestellen staan nog de namen van de maatschappijen waar ze ooit voor vlogen: gevestigde firma’s of obscure prijsvechters. 
Het onttakelen van oude vliegtuigen is niet van alle tijden. Nog altijd zijn er Afrikaanse landen waar op de rand van een vliegstrip wat oude toestellen staan weg te rotten. Toch is deze recycle-business in Chateauroux heel erg 2009. Het is vriendelijker voor de natuur, zeker in tijden dat de luchtvaart-industrie zucht onder een recessie, en er meer toestellen dan ooit worden afgedankt. 
Voor deze niche van de luchtvaart ziet de toekomst er trouwens niet slecht uit. Verwacht wordt dat de komende twintig jaar zo’n 8.000 a 8.500 afgedankte toestellen uit elkaar moeten worden geschroefd. 
De International Herald Tribune toont op dezelfde link een leuk filmpje over de bedrijvigheid in Chateauroux. Hoog jongensboekgehalte.

Bron(nen):   International Herald Tribune      

11 Reacties Doe mee met de discussie →