Makelaars spreken van een opleving op de huizenmarkt. Terecht?

De Nederlandse Vereniging van Makelaars komt vandaag met een optimistisch bericht over de stand van de huizenmarkt. De woningmarkt heeft zich in het tweede kwartaal van dit jaar redelijk hersteld. Het aantal verkopen steeg met bijna 20% ten opzichte van het kwartaal daarvoor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars. Volgens de makelaars is dat het begin van de omslag. ,We voorzichtig optimistisch gestemd. We zien dat het aantal verkopen behoorlijk aantrekt, terwijl het aanbod nieuwe woningen op de markt afneemt. Ook vlakt de daling van de prijzen gaandeweg af. We zijn er nog niet, maar het wijst erop dat de markt langzaam in balans komt.'' Volgens de makelaars komt dat omdat de politiek op dit moment niet tegen werkt. ,Voor het eerst sinds tijden worden we niet om de oren geslagen met dreigende korte termijn maatregelen op het gebied van de hypotheekrenteaftrek, de financierbaarheid en andere onzekerheden." Maar je kunt ook anders aankijken tegen de cijfers. ten opzicht van hetzelfde kwartaal van 2012 daalden het aantal verkochte huizen sterk. En daalde ook de prijs. Dit kwartaal lijkt wat beter, omdat het eerste kwartaal van 2013 extreem slecht was. De makelaars denken dat het glas half vol is. Misschien hebben ze gelijk.  

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. snorkel

  Makelaars. Die zijn natuurlijk geheel belangeloos op de woning-KOOP/VERKOOP-markt… 😉 Wat de makelaars ons nog ‘vergeten’ te vertellen: http://woningmarktcijfers.staanhier.nl/400jaar_compressed-5.jpg

 2. IwanovKapotjeplov

  Oktober 2009: eerste tekenen broos herstelwoningmarkt
  April 2010: Licht herstel van woningmarkt
  Juli 2011: tekenen van herstel op de woningmarkt
  November 2012: Woningmarkt toont teken van herstel
  Juli 2013: Er is weer sprake van herstel op de woningmarkt!

  Gelooft u deze pinokkio’s nu nog? De rente loopt weer op en de economie draait slecht. Waar moet dat herstel vandaan komen?

  Vanaf 1 juli is de NHG grens weer naar beneden bijgesteld. Wellicht dat dat weer de verkopen wat gestimuleerd heeft, samen met de extra startersleningen.

 3. Paulraw

  ”Het aantal verkopen steeg met bijna 20% ten opzichte van het kwartaal daarvoor, zo blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars.”

  Dat gold ook voor de 1e twee kwartalen vorig jaar volgens de grafiek ,de prijzen zijn toen alleen maar harder gaan dalen.

  Als je van elk jaar hetzelfde kwartaal vanaf 2009 neemt en je trekt daar een lijn door dan zie je voor elk gekozen kwartaal een dalende lijn.Alleen kwartaal 4 in 2012 wijkt af omdat de mensen nog snel een huis kochten onder de oude regels die in 2013 werden afgeschaft.

  Die correctie is nog lang niet klaar.

 4. Har Davids

  Als je ergens voor niets een mening te berde mag brengen, is het wel zo verstandig om met een positieve te komen; misschien trappen er toch een paar mensen in en kopen ze een huis op een moment dat ze beter hadden kunnen uitstellen.

 5. Bart_van_Oerle

  Onterecht. Uit de grafiek blijkt dat elk tweede kwartaal beter is dan het eerste kwartaal in hetzelfde jaar. Dus dit jaar is weer precies zoals voorgaande jaren, dat bekent dat het derde en vierde kwartaal weer een daling laten zien.

 6. dirkvank

  Als je kijkt naar de tweede kwartalen van vorige jaren is het aantal verkopen altijd hoger dan het eerste kwartaal. Kortom, niks van te zeggen, volgende kwartalen afwachten.

 7. catchit64

  Is het niet gewoon mis gegaan met de invoering van de Euro?
  Huizen die toen Fl. 200.000 kosten waren in no-time € 200.000
  en geen € 90.756

Reacties niet toegestaan