Putin trots: Russische economie nu groter dan de Duitse

Wat Rusland nooit lukte toen het de Sovjet Unie was gaat nu steeds beter: een economische grootmacht worden. In 2005 was het land nog pas de achtste economie van de wereld, nu is Rusland Duitsland gepasseerd en staat het 5e. De World Bank, die de cijfers publiceert, rekent in koopkracht-vergelijking, zodat de landen beter te vergelijken zijn. Volgens die norm is de volgorde nu: 1. De VS 2. China 3. India 4. Japan 5. Rusland 6. Duitsland. Daarmee zijn de Europese landen definitief uit de top 5 gevallen. Poetin: "De wereldbank heeft vastgesteld dat Rusland nu de vijfde economie van de wereld is. Volgens die lijst zijn we Duitsland nu voorbij. En we kunnen nog veel beter." Overigens groeit ook de Russiche economie niet meer zo onstuimig als voor 2008. De groeicijfers liggen nu rond de 3 procent. Nog altijd hoger dan de groei in de Europese Unie, die in feite is stilgevallen. Er is ook een ranglijst van het IMF. Daar wordt koopkracht niet meegewogen en staat Rusland slechts achtste.

Bron(nen):   Russia Today      

7 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. kletsmajoor

  “Daarmee zijn de Europese landen definitief uit de top 5 gevallen.”

  Nee, elk individueel Eurpees land valt buiten de top 5. “de Europese landen” zijn samen het grootste economische blok in de wereld.

  • Edwin67veen

   Dat klopt, maar dan moeten we wel een keer echt samen gaan werken. i.p.v. elkaar het leven moeilijk maken, alleen het beste voor je eigen landje (provincie) er uit willen halen en schelden op mede EU-ers in een ander deel van Europa.
   Alleen door intensief samenwerken kunnen we onze welvaart (want dat zou ik nog steeds niet met Russen of Amerikanen willen vergelijken) veiligstellen.

   (in antwoord op kletsmajoor)
   • kletsmajoor

    Ja, maar niet door in het bureaucratisch keurslijf te gaan zitten dat de EU nu is, maar door samen te werken EN te concurreren op een gemeenschappelijke markt met behoud van de diversiteit en flexibiliteit van alle Europese naties. De bureaucratische “visie” op Europa schakelt op de lange duur de onderlinge concurrentie uit en dat zal tot verstarring en stagnatie van de Europese economie leiden. De eurocrisis en de gewenste “oplossingen” zijn de voorboden daarvan.

    (in antwoord op Edwin67veen)
   • disqus_cDEBEY6Kl8

    Zullen we dat met NW Europa doen, die corrupte landen in Z. en O. Europa zijn alleen maar een blok aan het been en trekken de rest in het moeras.

    (in antwoord op Edwin67veen)
   • Dead Silence

    Dat gaat nooit lukken omdat de cultuurverschillen binnen de EU te groot zijn. De EU is een utopie en zoals we weten bestaat die niet.

    (in antwoord op Edwin67veen)
 2. Kristi

  Ja hoor, Poetin trots. Waarop? Op de olie en gasvoorraden? Dat is geen verdienste, da’s mazzel. Een verdienste zou zijn geweest als hij met al dat geld een land had opgebouwd dat zich qua democratie, infrastructuur, innovatie en sociale verzekering kon meten met Europese landen.

Reacties niet toegestaan