"Amerikaanse banken gaan overleven"

Officieel wordt de uitslag van het onderzoek naar de financiële weerbaarheid van de Amerikaanse banken pas op 4 mei verwacht, maar Time meldt vandaag dat de uitslag in grote lijnen duidelijk is: Geen van de grote banken zal nog hoeven om te vallen. Er zouden geen grote tegenvallers meer voor de deur staan.
Het onderzoek - de stress test - naar de 19 grootste Amerikaanse banken wordt uitgevoerd door het Amerikaanse ministerie van financiën. De Amerikaanse regering zou de uitslag van het onderzoek wel bekend willen maken, ook al betekent dit dat bekend wordt welke banken volgens het onderzoek een zwakke balans hebben. De vrees dat deze bekendmaking zou leiden tot een massale vlucht van spaarders en beleggers is grotendeels geweken, omdat de aandelenkoersen behoorlijk duidelijk maken welke banken nog problemen hebben. De Citigroup bijvoorbeeld, waarvan het aandeel nu 86 procent minder waard is dan een jaar geleden.
De verrassendste uitkomst van het onderzoek is overigens van een andere orde: Bankiers zouden nog steeds niets willen weten van meer regelgeving om een herhaling van deze kredietcrisis te voorkomen. "Ze snappen het gewoon niet," aldus de zegsman. "Ze lijken gewoon niet te snappen hoeveel schade hun acties hebben veroorzaakt."

Bron(nen):   Time