Charmante ondernemer Joep van den Nieuwenhuyzen volgens rechter een misdadiger

Jarenlang leek Joep van den Nieuwenhuyzen een bedrijventovenaar. Ondernemingen die niets meer waard leken werden door hem overgenomen, opgepoetst en weer tot leven gewekt. Maar volgens het Openbaar Ministerie heeft hij in een aantal gevallen daarvoor de wet aan zijn laars gelapt. Met name werd hem ten laste gelegd dat hij de Rotterdamse ambtenaar Scholten had omgekocht om zo een bankgarantie los te krijgen voor zijn bedrijf RDM. Dat bedrijf ging failliet en schuldeisers visten achter het net omdat Scholten nooit de bankgaranties had mogen afgeven. De rechter vond niet alles wat Van den Nieuwenhuyzen werd verweten bewezen. Maar veel aanklachten werden bewezen geacht. Hij heeft zich volgens de rechter schuldig gemaakt aan valsheid in geschriften, omkoping, bedrieglijke bankbreuk en meineed. De rechter zag ook een crimineel patroon in het optreden van de verdachte: als er een faillissement dreigde sluisde Van den Nieuwenhuyzen zoveel mogelijk geld weg, zodat schuldeisers het nakijken hadden. Van den Nieuwenhuyzen zal zonder twijfel in hoger beroep gaan, maar als een hogere rechter het vonnis bevestigt zal de gevierde zakenman voor 30 maanden onvoorwaardelijk naar de gevangenis moeten. De eis was 5,5 jaar.

4 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Ik herinner me nog reportages op tv over een fabriek voor legerwerktuigen in de nabijheid van de Rotterdamse haven. De ‘charmante’ Joep heeft het bedrijf leeggegeten. De werknemers bleven berooid en zonder illusies achter. Joep zelf baadde in weelde op de Antillen. Dat zag je ook in die reportage. Zijn mooie huis aan het water met zijn chique boot en zijn auto’s.

  Toch wilde Pim Fortuyn hem minister maken. Gelukkig is dat nooit zover gekomen.

  Als de reportage van destijds op waarheid is gebaseerd, dan gun ik Joep graag een paar jaar gevangenisstraf. Zou hij dan leren zich in te leven in hardwerkende mensen die zich inzetten voor een belangrijk bedrijf?

  • Niegol

   mee eens.
   Toch, hij heeft de baan en het leven van velen geruineerd. Hij heeft meineed gepleegd, beambten omgekocht, fraude gepleegd en zichzelf voor millioenen verrijkt over de rug van practisch weerloze mensen.

   Ik vind 2 jaar cellstraf geen gerechtigheid!

   Het geld terugkrijgen zal wel niet kunnen, de mensen die hij gedupeerd heeft zullen geen schadeloosstelling krijgen, en hij gaat na z’n twee jaar straf (min tijd voor goed gedrag…) weer lekker naar zn penioenvilla op de Antillen.
   Misselijkmaken!!

   (in antwoord op Templein)
 2. Anton van Haasteren

  Hoe dan ook, ze zijn weer eens tientallen miljoenen kwijt. Net weer na het nieuws dat Eric Staal ook een aantal miljoenen weggesluisd heeft.
  Dan hebben we het nog niet gehad over bankdirecteuren die een miljoen of meer per jaar verdienen.
  De burger verliest zijn vertrouwen en dat vinden ze gek. Het is niet leuk meer.

 3. marianne martens

  heb een hele andere associatie bij charmant.

Reacties niet toegestaan