ING: stank voor dank

ING, de afgelopen maanden tot twee keer toe met miljarden door de staat gered van de ondergang, draagt er als dank daarvoor aan bij dat de kans stijgt dat Nederlandse ondernemingen in moeilijkheden komen, in buitenlandse handen komen, of op de fles gaan. 
Doordat ING zich de afgelopen maanden steeds meer heeft teruggetrokken als grootaandeelhouder in tal van Nederlandse bedrijven, worden de Nederlandse bedrijven kwetsbaarder voor de invloed van buitenlandse aandeelhouders. Dat onthult De Volkskrant vandaag. 
ING is via zijn dochterbedrijf Nationale Nederlanden al jarenlang grootaandeelhouder in tientallen Nederlandse bedrijven. De bankverzekeraar, die twee keer is gered door de Nederlandse staat, keert Nederlandse bedrijven nu de rug toe. 
In zeventien beursbedrijven heeft ING zijn belang afgebouwd, blijkt uit gegevens van de Autoriteit Financiële Markten. Ook bij grote ondernemingen als Unilever, Wolters Kluwer, Reed Elsevier, AkzoNobel, DSM en Randstad trok ING zich terug als grootaandeelhouder. 
Detail: deze operatie stank voor dank staat nog altijd mede onder leiding van Wim Kok. Volgende week treedt Kok af als commissaris, maar het beleid van de afgelopen acht jaar stond mede onder zijn eindverantwoordelijkheid. 
Bron: De Volkskrant

Bron(nen):   De Volkskrant