Deflatie keert terug in Europa

Goed nieuws voor iedereen, zou je denken. Geconfronteerd met wegblijvende kopers zijn winkels in Spanje genoodzaakt hun koopwaar af te prijzen, met een negatieve inflatie als gevolg. Deze zogenoemde deflatie wordt  echter beschouwd als een groot gevaar, omdat het een neerwaartse economische spiraal in gang kan zetten: als de verkopen niet aantrekken, zijn producenten gedwongen nog meer werknemers te ontslaan, waardoor consumenten nog voorzichtiger worden. In de maand maart is de prijsindex in Spanje met 0,1 procent gedaald - de eerste daling sinds in 1961 is begonnen met het bijhouden van deze cijfers.
De situatie in Spanje, zo meldt The New York Times, heeft de angst aangewakkerd dat ook andere Europese landen geconfronteerd gaan worden met deflatie. Daarmee is niets te veel gezegd, want juist vandaag is bekend geworden dat ook Groot-Brittannië vorige maand het gemiddelde prijsniveau heeft zien dalen, voor het eerst sinds 1960. (Zie The Independent in de tweede link.) De negatieve inflatie kwam uit op 0,4 procent. In februari was die nog 0,0 procent.
Het is vooral de gasrekening voor Britse particuliere huishoudens die sterk is gedaald. Daarnaast zijn ook veel levensmiddelen (brood, niet-alcoholische dranken, fruit) in prijs gedaald. Ook in Spanje dalen de prijzen in zeer uiteenlopende sectoren, variërend van restaurants en supermarkten tot kledingwinkels en apotheken.

Bron(nen):   The New York Times  The Independent  Die Zeit