Dikke salarissen zijn terug op Wall Street

Het opvallende winstherstel bij financiële instellingen in het eerste kwartaal van dit jaar leidt ertoe dat de salarissen op Wall Street ook weer ouderwetse hoogtes bereiken. Uit hun financiële rapportages blijkt dat de zes grootste Amerikaanse banken 36 miljard dollar hebben uitgetrokken voor beloning van hun werknemers. De grote kritiek op de hoge salarissen bij de banken en de miljarden dollars overheidssteun hebben kennelijk niet of nauwelijks invloed op de beloningsstructuur.
Sommige bankiers verdedigen ook nu de hoge bonussen. "Ik heb geen grote veranderingen gezien in de manier waarop mensen praten over beloning," aldus een van hen. "Wall Street is gewoon realistisch. Je moet je menselijk kapitaal behouden." Anderen zijn kritischer. "De bankiers zijn weer begonnen met zondigen."
Het totaal bedrag dat de banken uitkeren aan salarissen en bonussen stijgt niet opvallend, maar dat komt vooral doordat veel werknemers afgelopen anderhalf jaar zijn ontslagen. Het gemiddelde salaris van de achterblijvers is wel weer op weg naar oude hoogtes.
Een opvallend voorbeeld is Goldman Sachs, waar de helft van de werknemers is ontslagen. Als de bank de beloningen op het zelfde niveau handhaaft als in het eerste kwartaal dan zullen de achtergebleven bankiers gemiddeld 570.000 dollar verdienen, bijna evenveel als in het recordjaar 2007.

Bron(nen):   The New York Times