Islam maakt teveel herrie

Samenleving
zaterdag, 25 april 2009 om 00:00
welingelichtekringen header 1
In Nederland zou optreden tegen het geloof, en zeker tegen de Islam ongehoord zijn, maar de autoriteiten in Saudi-Arabië, zien er geen been in, want ze zijn de geluidsoverlast van moskeeën beu. Ze hebben in Saudi-Arabië geen Femke Halsema's, dus ze kunnen rustig bezwaar maken tegen overlast van gelovigen.
SPA, het officiële persbureau in het koninkrijk, meldde dat er wordt opgetreden tegen al te luidruchtige geloofsuitingen. Zo verwijderden ambtenaren onlangs honderd luidsprekers bij 45 gebedshuizen in de stad Bahah, in het westen van het woestijnland.
Sjeik Saleh al-Sjeik, de minister van Islamitische Zaken, heeft inspectieteams geformeerd die het land doorkruisen, op zoek naar moskeeën die te veel herrie produceren. Net als in andere islamitische landen roepen moskeeën in Saudi-Arabië de gelovigen vijf keer per dag op tot gebed.
Veel imams laten hun preken ook versterkt via luidsprekers horen op straat, zodat degenen die niet naar de moskee kunnen of willen komen, de boodschap toch meekrijgen.
In steden met veel moskeeën, zoals Mekka en Riad, ontstaat zo een kakafonie van geluid. Sommige speakers staan zo hard afgesteld, dat de gebedsoproepen en preken vijf kilometer verderop nog te verstaan zijn.
Bron(nen): Algemeen Dagblad