Recessie Europa lijkt – voor nu – voorbij

Vanochtend kwam een stroom onverwacht positieve economische cijfers beschikbaar die er op duiden dat de Europese recessie voorbij is of voor bij aan het gaan is. De industriële productie binnen de eurozone is, tegen de verwachting in, voor het eerst in twee jaar toegenomen. Dit blijkt uit een peiling onder inkoopmanagers. De publicatie van de inkoopmanagersindex voor de eurozone kwam een half uur nadat soortgelijke barometers bekend waren gemaakt voor Frankrijk en Duitsland. Ook die duiden op economisch herstel en zorgden meteen voor koersstijgingen op de Europese beurzen. Volgens economen geven de cijfers aan dat de de economie van de eurozone bezig is uit een recessie te kruipen. 'Dit is een bemoedigend indicatie dat de eurozone in het derde kwartaal, eindelijk, uit zijn recessie kan kruipen', aldus Chris Williamson, hoofdeconoom bij Markit tegen het FD. Gisteren kwamen er al beter dan verwachte cijfers uit Spanje, waar de krimp minder was dan verwacht. De eurocrisis is hiermee niet voorbij. In Griekenland en Portugal blijft de situatie zorgelijk. In Griekenland dreigt een nieuwe crisis. En dan is er de werkloosheid en de jeugdwerkloosheid. Die blijft onverminderd hoog en groeit door. Maar de crisis moge niet voorbij zijn, het is goed nieuws dat de recessie op zijn eind loopt.

Bron(nen):   Business Insider      

12 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Diablue

  Het is toch al 1 April geweest en sprookjes bestaan toch ook niet?

  • RhodBerth

   Jij bent meer van de horror ipv de sprookjes 😉
   Het gaat nooooooooit meer goed komen buwhahahaha
   Zoiets? 😀

   (in antwoord op Diablue)
 2. disqus_cDEBEY6Kl8

  Ach, dat zeiden ze een jaar gelden ook al…

  • RhodBerth

   En dat komt nu dus uit.

   Het moeilijkste van het uit de crisis komen is de scepsis overwinnen van de sceptische burger die niks meer geloofd. Helaas is die sceptische burger dezelfde die over 7 jaar niet geloofd dat het crisis wordt.

   Zo wordt de sceptische burger 2x geraakt. Aan het begin van de crisis omdat hij te lang (duur) blijft kopen, en aan het eind van de crisis omdat hij te laat begint om goedkoop in te kopen, en pas weer mee gaat doen als de prijzen weer hoog zijn.

   Vooral jammer voor de sceptische burger dus.

   (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
   • disqus_cDEBEY6Kl8

    Laten we het hopen, maar jam er worden zoveel cijfers gemanipuleerd, dat ik bij mijn gezonde achterdocht blijf.

    (in antwoord op RhodBerth)
    • RhodBerth

     Als je dan maar belooft dat je de negatieve cijfers met net zoveel achterdocht bekijkt als de positieve.

     Ik krijg het idee dat sommige mensen vooral negatief nieuws willen, en positief nieuws niet willen geloven.

     (in antwoord op disqus_cDEBEY6Kl8)
     • disqus_cDEBEY6Kl8

      Beloofd, maar ik verwacht toch nog wat ellende uit Z en O Europa voordat we omhoog gaan.

      (in antwoord op RhodBerth)
 3. kletsmajoor

  Het zijn maandcijfers. Pas als ze een aantal maanden achter elkaar dezelfde trend laten zien, kun je aannemen dat er echt iets is veranderd.

  • RhodBerth

   1 zwaluw maakt nog geen zomer.
   En in dit geval 3 ook niet.

   Maar geen zwaluw is iig geen zomer!

   (in antwoord op kletsmajoor)
 4. Pietje_Precies

  haha, kijk die laatste regel dan: de recessie is bijna voorbij maar de crisis niet? Wat is het verschil dan? Wat een newspeak voor ” houdt de moed er in”.

  • RhodBerth

   Ja, dat kan heel goed.
   Je verdiende eerst 100 euro, dat ging 10 jaar achter elkaar naar beneden, en nu verdien je nog maar 90 euro. Maar nu blijkt dat de neergang is gestopt, en er zelfs weer een stijging is! Je verdient nu weer 91 euro!

   Hoera! De recessie is gestopt. Maar nee, je verdient nog steeds minder dan 10 jaar geleden.

   (Maar omdat je bezuinigd hebt op je dagelijkse lasten heb je ook geen 100 euro meer nodig, maar nog maar 92 euro. (je had altijd al 5 euro over: dus nog even en dan hou je weer net zoveel over als voor de crisis).

   😉

   (in antwoord op Pietje_Precies)
 5. malky

  De wereld kijkt wederom met een ziekmakende jaloezie naar deze fantastische cijfers, maar vooral hoe ze tot stand gekomen zijn.
  We hebben sinds de conceptie van de EU kennis kunnen nemen van een constante stroom van ongekende successen welke grotendeels te danken zijn aan de inspanningen van onze Europese helden.
  Met een niet aflatende werklust pendelen zij iedere paar maanden tussen Brussel en Straatsburg, en niet zonder resultaat.
  Op werkelijk ieder terrein kunnen zij hun ongebreidelde kennis toepassen, maar met name op economische gebied zien we ze dagelijks excelleren.
  Nergens ter wereld zijn dergelijke geweldenaars te aanschouwen, hulde!
  Wanneer deze ingezette lijn doorgetrokken wordt (een mathematische zekerheid) kunnen we stellen dat we een langdurige periode van uitbundige groei gaan ervaren die we slechts nog kennen uit de geschiedenisboeken.
  Binnen onafzienbare tijd zal iemand de huidige periode in woorden kunnen vatten die zelfs de kwalificatie “gouden eeuw” zal overtreffen.
  En vergeet niet de lidstaten, welke onder de bezielende leiding van hun gekozen volksvertegenwoordiging deze mensen in staat gesteld hebben hun weergaloze werk te doen.
  Ja, ook zij kunnen rekenen op een lofzang die tot aan het einde der tijden door mensen uitgebreid bediscussieerd zal worden.
  Zonder enige twijfel worden de heren Herman van Rompuy, José Manuel Barroso maar ook Mario Draghi dagelijks uitgebreid bewierookt.
  Deze mensen stralen alleen al door hun persoonlijkheid een soort klasse uit die uitsluitend vergeleken kan worden met die van een Heilige.
  We verkeren in de gelukkige omstandigheid dat we als gewone Europese stervelingen deze periode mee mogen maken.

Reacties niet toegestaan