Bijna de helft van al het water wordt ‘gestolen’

Water begint zelfs in Nederland af en toe schaars te worden. Tijd dus om eens te achterhalen wat er met al dat water gebeurt. Wat blijkt: tot wel de helft wordt ‘gestolen’. Dus terwijl jij braaf je zwembadje niet meer vol laat lopen, wordt het water elders illegaal opgepompt.

Het komt erop neer dat 30 tot 50 procent van al het water wereldwijd wordt gestolen. Dat klinkt heftig, maar is feitelijk niet zo ingewikkeld. Met name boeren pompen het water op uit de grond zonder dat ze ervoor betalen en zonder dat iemand het weet. Ook andere bedrijven die veel water nodig hebben, weten daar niet zelden gratis aan te komen.

Dit probleem bestaat al heel lang, maar niemand staat er bij stil en er wordt niets aan gedaan. De onderzoekers, die hun studie in vakblad Nature Sustainability publiceerden, wijzen dan ook niet naar de boeren en bedrijven die van het gratis water profiteren, maar naar overheden die het probleem niet aanpakken.

“Aanhoudende watertekorten komen op alle continenten voor, nu de aarde opwarmt,” schrijven de onderzoekers. “Door de waterdieven te beboeten, voorkomen we onomkeerbare schade voor alle watergebruikers.”

Bron(nen):   Science Alert