‘UWV gaf 3 miljard uit aan haperende ICT’

Een van de dingen die bij het UWV niet goed werken is de ICT. Er zijn vrijwel constant grote problemen met de centrale site van het UWV, werk.nl. Dat is de site waarop werkzoekenden kunnen kijken of er banen voor hen zijn. De site werkt al tijden slecht. Hij ging afgelopen weekend helemaal uit de lucht voor een systeemupdate, en dinsdag kampte het digitale loket voor werkzoekenden door onbekende redenen met een storing. Hierdoor konden tijdelijk online geen uitkeringen worden aangevraagd of sollicitaties worden doorgegeven. Dat kan niet liggen aan het feit dat er onvoldoende geld aan is uitgegeven. Het UWV heeft sinds de oprichting in 2002 zo'n 3 miljard euro uitgegeven aan ICT. Dat blijkt uit onderzoek van het Leidsch Dagblad. De hoge kosten komen volgens het UWV door de complexiteit van het werk.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Templein

  Zijn de ICT’ers de volgende grote graaiers die te kijk staan? Iets voor Joris Luyendijk?

  Creëren zij hun eigen verzorgingsstaat? Alleen voor ICT’ers en bankiers?

 2. Dead Silence

  Een grote kliek die elkaar werk aan de hand doen, ongecontroleerd. Resultaat: geen resultaat, financieel zwart gat.

 3. AT

  Het zou me niets verbazen als er ICT bedrijven zijn die bewust imperfecties in systemen aanbrengen die na verloop van tijd aan het licht komen. Zo kunnen ze weer opgeroepen worden om het te fixen op kosten van de belastingbetaler.

 4. Cornelis Berend

  Organisaties als UWV en de Belastingdienst, Verkeerspolitie kortom de overheid, schakelen ICT in om ‘winst’ te kunnen maken uit menselijke eigenschappen. Zaken die je niet kan uitroeien omdat we nu eenmaal mensen zijn.

  Uit data moet af te leiden zijn dat je niet 50 cent te veel aan uitkering opstrijkt, dat je niet je dienstauto bij een stadion parkeert. De verkeerspolitie verdient miljoenen aan onduidelijke signaleringen. Foute burgers moeten worden opgespoord, ten koste van wat het kost, al kost het meer dan het opbrengt. “We hebben er met z’n allen voor gekozen” zeggen de bewindslieden over zaken die door de ministeries worden opgedrongen. Pas op als je die zin hoort! Ministers hebben helemaal niet zoveel te zeggen over die ambtenarij, zij worden toch eens in de zoveel jaren gewisseld.

  De big-data-ICT projecten van de overheid vormen de grootste vorm van misbruik van gemeenschapsgeld die je maar kan bedenken. Het is onbetaalbaar.

  • Templein

   Het is onderdeel van het neoliberale denken. Wie hard werkt zal flink verdienen, anders is ie een sukkel. Wie een uitkering krijgt is én sukkel én profiteur. Die moet gestraft worden.
   Daar mogen de ‘sukkels’ dan belasting voor betalen. De winners hebben uiteraard hun belastingvrije routes.

   (in antwoord op Cornelis Berend)

Reacties niet toegestaan