OV-bedrijven verdienen veel aan fouten met OV-chipkaart

Een veel gemaakte fout door OV-gebruikers is wel inchecken met je kaart, maar vergeten uit te checken. Volgens de Telegraaf worden de OV-bedrijven daar slapende rijk van.
De openbaar vervoerbedrijven houden gezamenlijk meer dan 30 miljoen euro over aan deze reizigers die vergeten uit te checken met hun ov-chipkaart.  Dat is veel meer dan tot nu toe werd gedacht.
Bij gebruik van de chipkaart betaalt de reiziger voordat de reis begint een instaptarief bij wijze van borg. Bij bus, tram en metro is dat vier euro, bij de trein tien tot twintig euro. Bij het uitchecken wordt dit bedrag verrekend met de feitelijke kosten van de reis. Het restant wordt bijgeschreven op de kaart. Vergeet je uit te checken, dan ben je je borg kwijt. Gemiddeld vergeet ongeveer 1 procent van de reizigers dat, zeggen bedrijven als NS, Veolia en Connexxion. Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) kondigde juist een maand geleden een onafhankelijk onderzoek aan naar het bedrag dat vervoerders aan de nalatigheid van hun reizigers overhouden.

6 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. Genuine_Defector

  Bizar. Allicht een domme vraag, maar waarom kun je niet online of middels een app thuis alsnog uitchecken?

  • AT

   Goede vraag! 😉 Ik denk dat het dan lastig is om te controleren of je ook daadwerkelijk daar bent uitgestapt….en niet een paar haltes later.

   (in antwoord op Genuine_Defector)
   • Genuine_Defector

    Okee, daar kan ik inkomen. Kans op fraude neemt dan allicht toe.
    Maar apps kunnen je plaats tot op enkele meters bepalen. Dan zou je toch de dichtstbijzijnde halte of het dichtstbijzijnde station kunnen opzoeken en daar uit laten checken? Lijkt me nog altijd voordeliger dan vier, tien of twintig euro.

    Ik weet niet, ik vraag het me serieus af. In deze digitale tijd lijkt mij zoiets niet geheel onmogelijk. Maar ik ben enigszins digibeet, dus veel weet ik er niet vanaf.

    (in antwoord op AT)
    • iembam

     Helemaal correct lijkt mij (ook een digibeet overigens) waarom moet je een handeling verrichten om uit te checken. Uit de bus stappen zou voldoende moeten zijn, toch.
     Op deze manier “bespaart” de overheid/ vervoerder eehoop geld over de rug van de reiziger.

     (in antwoord op Genuine_Defector)
    • AT

     Toevallig ging het vanochtend op BNR over dit soort systemen. Alles is eigenlijk mogelijk, ze kunnen ook bij de deuren van de tram of bus een sensor plaatsen die sterk genoeg is om het bedrag van je kaart af te schrijven. Dit werkt alleen lastiger bij veel passagiers tegelijk. Ook je idee van apps moet mogelijk zijn.

     Vooralsnog kiezen de ov bedrijven voor het huidige systeem dat het minst fraudegevoelig is. En het zou me niets verbazen dat ze de verantwoordelijkheid bij de mensen leggen juist vanwege de vergissingen en de winst die daaruit voortvloeit…

     (in antwoord op Genuine_Defector)
 2. Le_bon_sauvage

  Als je reis op het spoor via verschillende vervoerders gaat is de OV chip ook duurder. Ik betaal 2 euro meer dan wanneer ik een kaartje zou kopen. Zou niet moeten zijn, is de claim, maar helaas pindakaas.
  En heeft iemand al berekend hoeveel rente het oplevert als de gemiddelde mens permanent 25 euro saldo aanhoudt?

Reacties niet toegestaan