Het gaat niet zo goed met de Nederlandse economie

Soms zijn de braafste jongetjes van de klas ook de slimste. Dat lijkt deze keer niet op te gaan voor  het economisch kwakkelende Nederland.
In de landen om ons heen klinken positieve geluiden. De Duitse economie groeit dit kwartaal harder dan verwacht met 0,7 procent. In Frankrijk is geheel onverwacht sprake van een economische groei van 0,5 procent. Zelfs Italië laat tekenen van herstel zien: de werkloosheid daalt licht en de krimp is kleiner dan verwacht met 0,2 procent. De gehele Eurozone laat de langste recessie ooit achter zich. Dit kwartaal is er voor het eerst in twee jaar een groei van 0,3 procent.

Deze vrolijke berichten gelden niet voor Nederland. Het CPB kwam vandaag met tegenvallende cijfers. De Nederlandse economie kromp het afgelopen kwartaal met 0,2 procent. Voor het hele jaar wordt een krimp van 1,25 procent verwacht in plaats van de eerder voorspelde 1 procent.
Ook met de werkgelegenheid gaat het niet best. In het tweede kwartaal zijn 147.000 banen verloren gegaan. Dat is het hoogste aantal sinds 1995. Daarmee loopt de werkloosheid op tot 8,7 procent. De meeste banen gingen verloren in de bouw en in de zakelijke dienstverlening.

Ondanks extra bezuinigingen stijgt het begrotingstekort volgend jaar naar 3,9 procent. Brussel heeft de overschrijding van de begrotingsnorm wel al goedgekeurd. We krijgen zelfs een steuntje in de rug. Woordvoerster van Europees commissaris, Olli Rehn (Economische en Monetaire zaken), zegt dat Nederland ook zal gaan profiteren van de herstellende Eurozone. Wel is het belangrijk dat de bezuinigingen niet ten koste gaan van de inspanningen om de economische groei te bevorderen.

Econoom Paul Krugman zei gisteren al dat Nederland moet ophouden met bezuinigen. Toch is dat maar een deel van het verhaal. Naast de stagnerende wereldhandel drukt vooral de Nederlandse consumptie de economische groei. Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CPB begrijpt de onzekerheid van de Nederlandse consument goed. Hij zegt tegen nu.nl: 'De huizenprijzen staan al heel lang onder druk. Als mensen verhuizen blijven ze met een restschuld zitten. Daarnaast worden aan starters veel scherpere eisen gesteld als ze een hypotheek willen afsluiten.' Ook de pensioenen zorgen voor onzekerheid. 'Die moeten geïndexeerd worden en in sommige gevallen zelfs afgestempeld.'
De huizenprijzen zijn sinds 2008 met twintig procent gedaald. De huizenmarkt komt nu nog iets zwaarder onder druk te staan omdat woningcorporaties veel gemakkelijker corporatiehuizen tegen dumpprijzen kunnen verkopen.
Klein lichtpuntje: volgend jaar groeit de economie met 0,75 procent, al is dat een kwart procent minder dan verwacht.

5 Reacties Doe mee met de discussie →


 1. disqus_cDEBEY6Kl8

  We blijven door rutten.

 2. Edwin67veen

  Ik vind de eerste regel van dit artikel nergens op slaan en behoorlijk achterhaald. Nederland is helemaal niet het braafste jongetje van de klas maar een verwend kind met rijke ouders. Nu die ouders ineens iets krapper bij kas komen te zitten gaat het kind klagen dat hij niet meer zo’n mooie i-phone als de andere kinderen kan krijgen.
  M.a.w. Nederland heeft het geluk gehad dat we jarenlang economische groei gehad hebben en er daardoor veel geleend kon worden, zonder grote consequenties. Daarnaast deden vooral de landen om ons heen het goed (vooral Duitsland) waardoor wij het economisch ook goed doen. Gesteund door de grote gasbel (die in 2023 gesloten kan worden), hebben we ons zelf verheven boven andere landen en als een verwend en verwaand kind gedragen. Nu het kaartenhuis in elkaar dondert, hebben we een stelletje slappe, visieloze en partijgeorienteerde partijleiders als regering zitten, die niets anders kunnen dan het uitvoeren van plannen, die al jaren door mensen met visie en deskundigheid geroepen worden. Dit gaat echter met weinig lef, doortastendheid en snelheid, waarbij de communicatie naar het volk (met een duideljke boodschap) volledig achterwege blijft. Wat wel veelvuldig gecommuniceerd wordt is dat we niet anders kunnen omdat Brussel dat wil en er wordt met een vingertje naar Olli Rhen gewezen. Rutte en Samsom moeten zich schamen, schamen en schamen. Het is Nederland die voorop stond met hun grote bek om de 3% te halen (iets waar ik overigens wel achter sta). Het is Nederland die altijd geprofiteerd heeft van de EU en de Euro, en nu moeten ze iets betalen aan andere landen omdat ze zelf met de anderen de regels en controles slecht verzonnen hebben en nu krijgt de EU de schuld voor alles.
  Nu laat ik dit zeggen. We worden hoe dan ook verenigde staten van Europa en dat is maar goed ook. Zonder de EU blijft van Nederland helemaal niets over. Over 10 jaar het gas op en nu al slechste van Europa als het om duurzame energie gaat, dus over 10 jaar zijn we gedoemd. Zonder goedkope energie is er geen economische groei. Vervolgens besluiten we weer jaren te gaan discussieren over domme en zeer slechte alternatieven zoals Scaligas.
  Nee, Nederland heeft geen leiders (eigenlijk nooit gehad), gewoon mazzel dat andere landen ons mee hebben genomen in de vaart der volkeren (Duitsland).
  Van Rutte kun je verwachten dat hij een loopjochie is voor de rijken en fossiele lobby, maar van Samsom had ik toch heel wat anders verwacht. Heeft voor de poort van kerncentrales gelegen als activist en nu laat hij de hele discussie over scaliegas de vrije loop. Hij moet zich diep schamen.
  Waarom gaat er hier geen minister opstaan die zegt: Nu is het afgelopen, nu gaan we een beleid inzetten dat over 25 jaar nog geldig is en dat vol gaat voor duurzaam.
  Maar dat zal niet gebeuren. Gelukkig zijn ze in Brussel verstandiger en zullen ze zeker regels op gaan leggen op het gebied van duurzaamheid en hervormingen op economisch gebied. Dan gebeurd er tenminste nog iets goeds.

 3. Peter Rokers

  Zo, weer lekker gerommeld met cijfers ? Daar hoef je geen professor voor te zijn. Met mijn lagere school (volledig door- en doorlopen) heb ik nooit begrepen wat er nou zo moeilijk is tot en met 9 tellen. Ja, als je die 10 ook als cijfer ziet heb je een gigantisch groot probleem. Het is de schuld van links, nee van het kapitalisme. Nee, van de liberalen. En wij maar geloven dat het in de rest van de EU nu beter gaat ?

  Nederland rijk ? Ik heb het nooit gezien.
  Sinds de invoering van de euro aan het bezuinigen.
  Tsja, dat krijg je er van.
  Nederland heeft al 10 jaar geprobeerd om die 3% vast te houden en de missie is ongeslaagd.
  Dit wist elke geschiedenisleraar van te worden.
  Dat maakt je nog geen goede mp !

  Het wordt eens tijd dat het CDA, PvdA en de VVD van het pluche verwijderd worden.
  Want het wordt onderhand echt een drama.

  Oh, en Edwin ? Verwend ? Miljarden zijn verdwenen.
  Maar das het probleem niet. We komen er zo een slordige 430 te kort.
  Das al jaren gaande.
  Hoe kan een rijk land zo’n enorm staatsschuld hebben ?
  En als we de staatsschuldmeter mogen gelopen is die op een paar meevallers na, sinds begin vorige eeuw alleen maar gigantisch gestegen.
  Dan hebben we het dus altijd fout gedaan ?
  Eens komt de schuld hard aan en zal die als een molensteen je het moeras intrekken.
  Nederland heeft het nooit goed gedaan.
  Ik zal keihard gaan lachen als wij als eerste een terechte boete krijgen.
  Op die 430 zal dat een druppeltje zijn.

  Rijke mensen interesseert dat niet.

Reacties niet toegestaan