Lukt het nu toch: energie halen uit afval?

Economie
zondag, 18 augustus 2013 om 15:35
welingelichtekringen header 1
Het Amerikaanse leger gaat een systeem gebruiken, dat afval omzet in brandstof. De zogenaamde FastOx Pathfinder kan mogelijk in de toekomst ook de rest van de wereld van schonere energie voorzien.
Voordeel van het systeem is dat afval wordt hergebruikt. Ook is het goedkoper en levert het schonere energie op. Bovendien kan het veel meer dan alleen biomassa verwerken.
Tot nu toe was het erg moeilijk om afval om te zetten in brandstof. De verbranding was erg vervuilend en de kosten van zo'n fabriek waren enorm. De vergassingssystemen gebruikten veel energie om relatief weinig elektriciteit te produceren. Het was de moeite niet waard.
Na jaren testen gaat het Pentagon de FastOx Pathfinder nu in het echt uitproberen. Het Amerikaanse Ministerie van Defensie geeft ruim 11 miljard euro per jaar uit alleen al aan brandstof. Het nieuwe systeem kan een enorme kostenbesparing zijn. Daarnaast is een groot voordeel dat de brandstof ter plaatse wordt geproduceerd. Ongeveer de helft van de Amerikaanse doden tijdens de oorlogen in Irak en Afghanistan waren namelijk militairen, die brandstof vervoerden of de brandstoftransporten beschermden. Ook hoeft afval niet meer verbrand te worden op de militaire bases. Dat is erg vervuilend en het stinkt.
Maar de methode is ook een grote belofte voor normale energievoorziening. Een ton afval kan een gemiddeld gezin anderhalve maand van stroom voorzien en levert daarnaast bijna 160 liter duurzame brandstof. Dit tegen slechts een derde van de uitstoot van steenkoolverbranding.
Het belangrijkste onderdeel van het systeem is een vuilvergasser ter grootte van een douchecabine. In feite is het een veredelde hoogoven. Al het afval wordt er extreem in verhit zonder dat het verbrandt. Wat er uit komt is waterstof en synthetisch aardgas. Als je dit verbrandt, genereert het elektriciteit, ethanol of dieselolie.
Elke methode die afval omzet in brandstof heeft één groot probleem: al die verschillende soorten afval. Dit nieuwe systeem wordt alleen een succes als het nu bewijst dat het alle soorten afval kan verwerken. Hoe duurzaam energie uit afval precies is, is ook nog onderwerp van discussie.
Bron(nen): New York Times