Nederlandsche Bank raakt ‘gebutst’

Sinds de kredietcrisis heeft de reputatie van De Nederlandsche Bank 'butsen' opgelopen. In een nieuwsanalyse schrijft de Volkskrant: "Het idee dat Nederland zijn financiële toezicht prima heeft geregeld, kalft snel af."
Het debacle rond Icesave en de chaos rond de overname van de ABN Amro blijven DNB achtervolgen. Kritiek op de Nederlandse Bank en zijn president Nout Wellink klinkt door in twee recente rapporten en in de Tweede Kamer. Het parlement speelt met de gedachte een commissie van collega-toezichthouders onderzoek te laten doen naar de DNB, terwijl de Rekenkamer ook al langskomt en de parlementaire onderzoekscommissie-De Wit (die het ontstaan van de kredietcrisis onderzoekt) ook zeker aandacht zal besteden aan de rol van De Nederlandsche Bank.
De Volkskrant noemt het opvallend dat minister van financiën Wouter Bos er niet meteen voor kiest DNB en Wellink in bescherming te nemen. Daarmee voedt hij de indruk dat hij 'niet helemaal overtuigd is van zijn toezichthouder'. (Het stuk uit de Volkskrant staat niet online'.
De website Pluspost is heel wat uitgesprokener over de rol van de DNB en zijn president. In de derde aflevering van een serie "Wellink, ga toch weg" wordt betoogd dat Nout Wellink zich veel te vaak heeft beperkt tot waarschuwen, terwijl de situatie vroeg om ingriijpen. Ook wordt gewezen op de uitspraak van Wouter Bos dat de twijfel over het functioneren van De Nederlandsche Bank moet worden weggenomen. Conclusie van Plustpost: Wellink is een dead man walking.

Bron(nen):   Pluspost