Kredietcrisis drijft meer bankiers tot zelfmoord

Huib Boumeester leek het allemaal te hebben, schrijft The Independent over de dood van de Nederlandse bankier, maar het verlies van zijn prestigieuze baan bezorgde hem een enorme geestelijke klap en heeft hem kennelijk tot zelfmoord gedreven. De Britse krant wijst erop dat Boumeester bepaald niet de eerste topfunctionaris uit de financiële wereld is die zich recentelijk van het leven heeft beroofd. (Waarbij aangetekend moet worden dat nog niet vaststaat dat Boumeester zelfmoord heeft gepleegd. Volgens De Pers zijn er goede redenen om daaraan te twijfelen, zie tweede link.)
Zeker zes bankiers en vermogenbeheerders hebben zich afgelopen maanden van het leven beroofd. Hun grote vermogens bleken hen niet te kunnen behoeden voor de emotionele trauma's die werden veroorzaakt door het verlies van hun banen en hun afgebladderde status als gevolg van de grote kritiek op bankiers. 
Het bekendste slachtoffer tot nu toe is de 74-jarige Adolf Merckle, de vier na rijkste man van Duitsland, die in januari dit jaar voor een trein sprong. Volgens zijn familie had Merckle zich 'machteloos' gevoeld bij zijn pogingen zijn zakenimperium overeind te houden. Afgelopen april bleek David Kellerman zichzelf te hebben opgehangen. Kellerman was de financiële topman van hypotheekgigant Freddie Mac, dat een hoofdrol speelt in de kredietcrisis. Naar de boekhoudmethodes van Freddie Mac loopt een onderzoek.
Boven het stuk over Boumeester heeft The Independent de kop "De bankier die niet kon leven met de schaamte" gezet, hoewel niet helemaal duidelijk wordt op welke schaamte de krant doelt. Duidelijk is wel dat Boumeester een overtuigd voorstander was van een overname van ABN Amro door Barclays. Dat zou hem waarschijnlijk naast Rijkman Groenink als enige ABN-Amro-bankier een plek hebben bezorgd in het hoogste bestuursorgaan van de nieuwe bank. Toen de overname door Barclays niet doorging, was er geen toekomst meer voor Boumeester bij ABN Amro. De vertrekregeling ter waarde van 3,8 miljoen euro kon die pijn kennelijk niet verhelpen.

Bron(nen):   The Independent  De Pers